eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) üzleti fórumán az InterContinental Budapest Hotelben 2024. február 1-jén.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Nagy Márton bejelentése az üzemanyagárstopról: elértük a célt, nem kell intervenció

Lejárt a két hétnyi türelmi idő, bejelentést ígért a nemzetgazdasági miniszter. Kéthetente ellenőrzik, hogy a kereskedők tartják-e a referenciaértékeket.

Szerda 3 órára ígért bejelentést Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az üzemanyagárak ügyében a kéthetes türelmi idő lejártával; ismert, a kormány túl magasnak tartja az árakat, ezért a tárcavezető az elmúlt hetekben többször is tárgyalt az ágazat legfontosabb képviselőivel a mozgástérről, azt kérve, hogy a hazai árszínvonal ne haladja meg a régiós átlagot, ennek érdekében a KSH minden pénteken publikálja a szomszédos országok üzemanyagárainak átlagát, de a régiós árban már nincs benne a lengyel és a bolgár, hisz oda nem irányul Magyarországról "benzinturizmus". A figyelmeztetés valamelyest hatott, az üzemanyagárak csökkenésnek indultak, a bejelentéssel viszont ki kellett derülnie, ez elegendő-e már a kormány szerint.

Nagy Márton jelzése szerint a kormányülésen tekintették át a helyzetet szerdán, és arra jutottak, hogy az elmúlt hetekben "az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak", szerda reggel is történt bejelentés árcsökkentésről (benzinár: 616 - gázolaj: 607 forint), az elmúlt időszakban tehát 5-8 százalékkal csökkentek az üzemanyagárak.

"A kormány megállapította, hogy a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, rend van. Miután elértük, itt is kell tartanunk az árakat, ezért a kormány elvárja, hogy a kereskedők ezen a szinten fenntartsák az árakat. Továbbra is vizsgáljuk az árakat, kéthetente revideáljuk az álláspontunkat" - közölte Nagy Márton.

Ezzel együtt úgy gondolja, a kereskedők elbírják a terhet.

Tehát az üzemanyagár referenciaértéke a szomszédos országok árainak átlagértéke, intervencióra nincs szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×