eur:
385.17
usd:
354.39
bux:
68251.01
2024. május 21. kedd Konstantin
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

170 ezer nem magyar befolyásolhatja a magyarországi EP-választást

137 ezer nem magyar uniós állampolgár és 35 ezer menekült is szavazhat a június 9-i választáson.

A Magyarországon élő nem magyar uniós állampolgárok a magyarországi EP-listákra szavazhatnak - mondta az InfoRádiónak Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az európai parlamenti választáson az uniós csatlakozás óta a magyar állampolgárok mellett az Európai Unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárai is szavazhatnak. Ennek egy gyakorlati feltétele van: ahhoz, hogy a magyar EP-listára szavazhassanak, nekik külön kell regisztrálniuk. Ezt május 24-én délután 4 óráig tehetik meg ezen uniós állampolgárok.

Az önkormányzati választáson egyszerűbb a helyzet, azon ugyanis az Európai Unió más tagállamainak magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárai választók és választhatók, tehát aktív és passzív választójogukkal is élhetnek, és a névjegyzékben alapból szerepelnek. Mellettük a Magyarországon menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező, minden más nagykorú személynek ahhoz van joga, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen, tehát aktív választójogokat gyakorolhatják ezen személyek. Ugyanakkor jelöltként ők nem indulhatnak.

Nagy Attila azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzati választásokon 137 ezer uniós állampolgár, illetve 35 ezer menekült és huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező személy szerepel. Rajtuk kívül az EU-s állampolgároknak egy szűk csoportja, 3183 fő az, aki regisztrált az EP-választásokra is.

Az említetteken kívül június 9-én 7 millió 690 ezer magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárt várnak a szavazóurnákhoz az európai parlamenti, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×