eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Close up of Businesswoman signing contract on table in office. Business Deal concept
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Új program indul: bértámogatást, albérletpénzt és útiköltséget is kaphatnak a fiatalok

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai Szociális Alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tervezetten közel 200 milliárd forintból megvalósuló program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását támogatja, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vételüket kérték a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatal foglalkoztatási osztályán.

A programba belépők személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A segítségnyújtás első szakaszában foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában történik a fiatalok segítése, amelyek során ifjúsági tanácsadó munkatársak segítenek a fiataloknak saját, egyéni tervet kialakítani a továbblépés irányára.

Ezt követően a programban 2024. április folyamán elérhetővé válnak a következő támogatások: bértámogatás, lakhatási vagy utazási támogatás nyilvántartott álláskereső részére. Májustól a célcsoport képzéséhez is támogatást biztosítanak a program keretében.

Az InfoRádióban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a közel 200 milliárdos program 2029-ig tart. Nagyságrendileg

84 ezer álláskereső fiatalt szeretnének megszólítani és munkaheletőséghez juttatni.

A támogatás a cégeknek van kiírva, de a munkaügyi kirendeltséget keressék fel azok a fiatalok is, akik szeretnének ennek a programnak a részeseivé válni, de most nem regisztrált álláskeresők, hanem úgymond inaktívak.

Mint Czomba Sándor elmondta,

  • a programot bértámogatással indítják, 4 vagy 6 hónapig a bruttó bér 50 százalékát, maximum havi 250 ezer forintot vállal a kormány.
  • A lakhatási támogatás akkor járhat - egy évig -, ha a fiatal 60 kilométernél távolabb lakik az őt foglalkoztató cégtől; ez lényegében albérleti támogatás, havi 180 ezer forint lehet maximum.
  • Ha valaki 60 kilométernél közelebb lakik, akkor 10 kilométerenként nagyjából 10-12 ezer forintos útiköltség-támogatást adnak.
  • Ha a fiatalnak nincs szakmája, vagy van, de az nem használható a munkaerőpiacon, akkor képzési támogatás vehető igénybe, amely mellé bizonyos összegig megélhetési támogatás is jár majd.

A programmal kapcsolatos részletek a kormány foglalkoztatási portálján már elérhetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×