eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
High angle view of senior couple in love, lying in a bed and hugging.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Kutatás: négy évvel kevesebb időt töltenek nyugdíjban a magyarok az uniós átlagnál

Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta az InfoRádióban, hogy a stressz csökkentésével és egészségtudatosabb életformával lehetne kedvező változásokat elérni a várható élettartamot illetően.

A magyarok átlagosan négy évvel kevesebb időt töltenek nyugdíjban, mint az Európai Unió idős polgárai – írja a Bankmonitor az OECD 2023-as nyugdíjjelentése alapján. A tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált 22 uniós tagállamban átlagosan 63,9 éves korukban mehetnek nyugdíjba a nők, azaz a korkedvezményes nyugdíjkorhatár a nők esetében itthon kedvezőbb. A magyar férfiakra vonatkozó korhatár viszont magasabb az európai átlagnál (64,6 év).

Idehaza az alapértelmezett nyugdíjkorhatár jelenleg mindkét nemnél egységesen 65 év, amelyből a férfiak nem is kaphatnak korkedvezményt, a nők azonban „Nők40”-nek köszönhetően igen – amennyiben tudnak igazolni legalább negyven évnyi szolgálati időt.

Bár a nyugdíjkorhatár tekintetében Magyarország megközelíti az uniós átlagot, a munka befejezése után várható élettartamot illetően már a lista végén van hazánk. Az uniós tagországokban a munkából kilépő férfiak átlagosan még 18,4 évig élnek,

a magyar férfiak várható élettartama viszont alig 14,5 év a nyugdíjba vonulás után.

A magyar nők esetében a munkából való kilépés után az átlagos várható élettartam 20,7 év, ami az uniós átlaghoz képest 2,2 évnyi lemaradást jelent.

Farkas András az InfoRádióban elmondta: főként egészségügyi és életmódbeli okai vannak annak, hogy kevesebb időt töltenek nyugdíjban a magyarok az Európai Unió más országainak állampolgáraihoz képest. Mint fogalmazott, a mozgásszegény életmód, az elhízottság és a dohányzás érezteti a hatását az idős korban, többek közt emiatt ennyire alacsony idehaza a várható élettartam. „Ennél még rosszabb lenne a kép, ha azt néznénk meg, hogy az egészségben várható további élettartam hogy alakul Magyarországon és az Európai Unióban” – tette hozzá a nyugdíjszakértő.

Úgy véli, nagyon nehezen mérhető jelenségről van szó, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy „nagyon tragikus helyzetben vagyunk”. Farkas András tájékoztatása szerint a megbetegedések számát tekintve Magyarország „a rangsor végén kullog” az Európai Unióban. Mint mondta,

a várható élettartam értéke önmagában is elég rossz adat idehaza, az egészségben várható élettartam pedig „kifejezetten tragikus”.

A Nyugdíjguru News alapítója az egészségtelen életmód mellett „a magyar gazdaság cikkcakkjait” és a rendkívül erős stresszhatásokat nevezte meg negatív befolyásoló tényezőként.

Farkas András nemcsak az okokról, hanem a lehetséges megoldásokról is beszélt. Szerinte a várható élettartam akkor növekedhet, ha kevesebb középkorú ember hal meg. Magyarországon kiugróan sok az „idejekorán történő elhalálozás”, míg a fejlettebb országokban sokkal jobb a helyzet, tovább élnek az emberek, jobban figyelnek az egészségükre. Mint fogalmazott, „a nyugdíjrendszer egyik kulcskérdése is az lehet, hogy az egészségügyi ellátórendszer és az egészségtudatosság hogyan alakul a jövőben”.

A nyugdíjszakértő végül elmondta: Magyarországon nemrég érte el a 65 évet a nyugdíjkorhatár, így ennek újabb emelése nem várható, bár nem is zárható ki teljes bizonyossággal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×