eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Farkas András: a 13. havi nyugdíj turbófokozatba löki a szétszakadást

A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna – véli Farkas András nyugdíjszakértő.

Februárban minden nyugellátásra jogosult dupla nyugdíjat kapott, hiszen most vehette kézhez a 13. havi nyugdíjat is. Farkas András szerint a 13. havi nyugdíjnak rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy ez a plusz egyhavi juttatás éves szinten olyan, mintha 8,3 százalékos éves plusz nyugdíjemelést kapna minden nyugdíjas.

"Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben. Csakhogy az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy

minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását"

– mondta a nyugdíjszakértő.

A nyugdíjguru.hu alapítója szerint éves szinten majdnem ötmillió forint is lehet a juttatások közötti különbség, ezért a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna. Ezt különféle szolidaritási korrekciós mechanizmusokkal próbálják megoldani a legtöbb olyan rendszerben, ahol létezik 13. havi nyugdíj. Példaként Lengyelországot említette, ahol a minimálnyugdíj közelében meghatározott egységes összegben adják a 13., sőt a 14. havi nyugdíjat is.

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke is hasonló hatást vált ki, mert például a hatszázalékos januári nyugdíjemelés egy százezer forintos nyugdíjban részesülőnél hatezer forintot, egy ötszázezer forintos nyugdíjasnak pedig harmincezer forintot jelentett, és szerinte

"ezek a különbségek önmagukban már nagyon nehezen védhetők, mert csak halmozzák ezt a bizonyos méltánytalanságot a rendszerben".

Az eltérés különösen szembetűnő szerinte az éves nyugdíjbevételeknél, hiszen egy százezer forintos havi nyugdíjban részesülő embernek éves szinten 1,2 millió forint lesz a nyugdíjjövedelme, és ehhez jön a 13. havi nyugdíj százezer forintja, így összesen 1,3 millió forintot kap majd. Akinek viszont havi ötszázezer forintos a nyugdíja, és ez még nem kivételes összeg, hatmillió forint az éves nyugdíjjövedelme, és ehhez jön ötszázezer forint a 13. havi nyugdíjjal, így felemelkedik a nyugdíj jövedelme 6,5 millió forintra.

"Ha ezt a két számot összevetjük, akkor látszik, hogy a jobb állapotban lévő nyugdíjasok javára nagyon gyorsan torzít a rendszer, pont amiatt, mert a 13. havi nyugdíj összege teljesen megegyezik mindenkinek a saját nyugdíja összegével" – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×