eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Farkas András: a 13. havi nyugdíj turbófokozatba löki a szétszakadást

A 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna – véli Farkas András nyugdíjszakértő.

Februárban minden nyugellátásra jogosult dupla nyugdíjat kapott, hiszen most vehette kézhez a 13. havi nyugdíjat is. Farkas András szerint a 13. havi nyugdíjnak rendkívül pozitív tulajdonsága, hogy ez a plusz egyhavi juttatás éves szinten olyan, mintha 8,3 százalékos éves plusz nyugdíjemelést kapna minden nyugdíjas.

"Ez nyilván rendkívül fontos, és az elszegényedési csúszda meredekségét enyhíteni képes jelentős mértékben. Csakhogy az, hogy mindenki a saját nyugdíja összegével megegyező mértékű 13. havi nyugdíjat kap, nem képes a korábban felhalmozódott méltánytalanságokat kezelni, és ez hozzájárul ahhoz, hogy

minden évben egyfajta turbófokozatban löki a nyugdíjas társadalom tagjainak a szétszakadását"

– mondta a nyugdíjszakértő.

A nyugdíjguru.hu alapítója szerint éves szinten majdnem ötmillió forint is lehet a juttatások közötti különbség, ezért a 13. havi nyugdíj csak akkor lehetne méltányos, ha átgondolt szolidaritási újraelosztási elemeket is tartalmazna. Ezt különféle szolidaritási korrekciós mechanizmusokkal próbálják megoldani a legtöbb olyan rendszerben, ahol létezik 13. havi nyugdíj. Példaként Lengyelországot említette, ahol a minimálnyugdíj közelében meghatározott egységes összegben adják a 13., sőt a 14. havi nyugdíjat is.

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjemelés egységes százalékos mértéke is hasonló hatást vált ki, mert például a hatszázalékos januári nyugdíjemelés egy százezer forintos nyugdíjban részesülőnél hatezer forintot, egy ötszázezer forintos nyugdíjasnak pedig harmincezer forintot jelentett, és szerinte

"ezek a különbségek önmagukban már nagyon nehezen védhetők, mert csak halmozzák ezt a bizonyos méltánytalanságot a rendszerben".

Az eltérés különösen szembetűnő szerinte az éves nyugdíjbevételeknél, hiszen egy százezer forintos havi nyugdíjban részesülő embernek éves szinten 1,2 millió forint lesz a nyugdíjjövedelme, és ehhez jön a 13. havi nyugdíj százezer forintja, így összesen 1,3 millió forintot kap majd. Akinek viszont havi ötszázezer forintos a nyugdíja, és ez még nem kivételes összeg, hatmillió forint az éves nyugdíjjövedelme, és ehhez jön ötszázezer forint a 13. havi nyugdíjjal, így felemelkedik a nyugdíj jövedelme 6,5 millió forintra.

"Ha ezt a két számot összevetjük, akkor látszik, hogy a jobb állapotban lévő nyugdíjasok javára nagyon gyorsan torzít a rendszer, pont amiatt, mert a 13. havi nyugdíj összege teljesen megegyezik mindenkinek a saját nyugdíja összegével" – mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×