eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Senior woman in the city
Nyitókép: Eva-Katalin/Getty Images

Iszonyatos pénzbe kerül a nők korai nyugdíja, lenne rá megoldás, de a politika nem engedi - mondja a szakértő

Farkas András nyugdíjguru szerint évente mintegy 467 milliárd forintba kerül a Nők40 kedvezmény, gazdasági érvek helyett politika célok tartják életben.

Két okból is sokba kerül Magyarországnak a Nők40 elnevezésű kedvezményes nyugdíjazás. Egyrészt a nyugdíjrendszerben ez az egyetlen, amit korhatár előtt igénybe lehet venni, másrészt a világon ez az egyetlen olyan nyugdíj, amit nem terhel emiatt levonás - olvasható spiritfm.hu-n.

Farkas András nyugdíjszakértő a rádióban kiemelte, hogy ha valaki rövidebb ideig fizet járulékot és hosszabb ideig lesz nyugdíjas, akkor ennek bizony ára van. Mégpedig az, hogy az így megkapható nyugdíj összegét levonás terheli, az Európai Unióban átlagosan évente 5,46 százalék. Ahány évvel korábban veszi valaki igénybe a nyugdíját, annyiszor 5,46 százalékkal csökken a nyugdíj.

A szakértő szerint lehetne változtatni, de nem sok esély van rá, mivel

"ez egy politikai termék”,

ami 2011-ben került be a nyugdíjtörvénybe.

A szakértő jó megoldásnak tartja, hogy a nyugdíjrendszerbe nálunk bekerült a pozitív diszkrimináció, a mérték viszont más kérdés. A német vagy svájci rendszerben máshogy oldják meg azt a kérdést, hogy a nő otthon marad gyereket nevelni. Ezekben az országokban, ha kiesik a munkaerőpiacról, akkor a dolgozó fél megoszthatja a jogosultságát az ebben az időszakban otthon maradó féllel. Vagyis elfelezheti a megszerzett idejét a gyermeket nevelő párjával.

Farkas András lát arra szakmai okot, hogy változzon a rendszer, a politikai szándékot azonban kérdésesnek látja.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×