eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Father and two children playing basketball in a park
Nyitókép: Teresa Short/Getty Images

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.

A tavaszi szünetben azt kell csinálnia a gyerekeknek, amit egyébként mindig is kellene csinálniuk: játszani, mozogni, mert ezek azok a dolgok, ami a legjobban hiányoznak a mindennapokból – mondta az InfoRádióban Gyarmati Éva gyermekpszichológus.

A szakember elsőként a kirándulás – vagyis a térben mozgás, a tér nyújtotta vizuális élmény – fontosságát említette, amit amúgy mindenki számára javasol. Hasonlóan fontosnak tartja a különféle labdajátékokat, amelyek a mozgáson túl az észlelést is jól fejlesztik a gyerekeknél, és ezek által biztosítható az idegrendszeri harmónia. Gyarmati Éva szerint minden olyan játékot, ami az egyensúlyrendszer mozgatásával jár, mint például a falmászás, hintázás, ugrálás, a mindennapokba is be kellene csempészni, mert

nem testnevelési órákra, hanem a szabad játékra lenne szüksége a gyerekeknek.

A tavaszi szünetben lehet egy kicsit lazítani a felkelés vagy a lefekvés időpontjával kapcsolatban, „sőt kell is, mert nagyon fáradtak a gyerekek, de azért csak a határon”. Legyen kényelmesebb a reggel, mint mondjuk egy vasárnap, ne pedig olyan kapkodós, mint egy hétköznap. Ugyanakkor nem érdemes egész délelőtt az ágyban „fetrengeni”, mert azzal nem pihenjük ki magunkat – tette hozzá. „Nem ébresztőórára kelni, családi reggelit nyugodtan eltölteni, aztán jöhetnek a kalandok.” Este szintúgy elhúzódhat szerinte egy kicsit a társasjáték, és nem kell annyira korán lefeküdni. Mindenképp érdemes egy kicsit lazítani, hiszen pont erről szól a szünet – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy tanuljon-e a gyerek a szünetben, úgy fogalmazott:

„ne bántsuk már a gyerekeket."

Gyarmati Éva bízik abban, hogy a pedagógusok nem akarják majd a szünet utáni első napon a gyerekeket dolgozatokkal, felelésekkel „megtámadni”. „Olyan rövid ez a szünet, és annyi érdekességet lehet belevinni. Ez ne legyen már a tananyag” – zárta gondolatait a gyermekpszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×