eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) elnöke (j), valamint a fődíjasok, Sávolt Karolina, Bencz Benedek és Vajda Ádám (b-j) a XV. Kárpát-medencei tehetségnapon a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2024. március 23-án. Az eseményen tizenkét kiemelkedően tehetséges fiatal vehette át a Felfedezettjeink-ösztöndíjat.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

KIM: átalakítják a Nemzeti Tehetség Programot

A tehetség munkát és feladatot ad mindenkinek, így az államnak is. Ennek jegyében kezdődött meg tavaly a Nemzeti Tehetség Program átalakítása - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a XV. Kárpát-medencei tehetségnapon, ahol tizenkét fiatal vehette át a "Felfedezettjeink" ösztöndíjat szombaton Budapesten.

Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta, a Nemzeti Tehetség Program átalakításának célja megtalálni az összes tehetséges magyar fiatalt, a láthatóak mellett a rejtett tehetségeket is.

Ezért indították el már tavaly ősszel a Nemzeti Tehetség Központ mérőeszközét, amely problémamegoldó és szövegértési gyakorlatok mellett pedagógiai segédanyagot is tartalmaz a tanárok számára, akik nap mint nap találkoznak a tehetségekkel.

Az átalakítás fontos eleme, hogy mérések mellett rámutassanak a programokra, amelyek segíthetik a tehetséges gyermekeket. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, amely feltünteti az érintett tanuló számára a hozzá legközelebb álló tehetséggondozó programokat.

Nagy-Vargha Zsófia szólt arról is: szeretnének Magyarországra hozni nagy nemzetközi tanulmányi versenyeket, részben azért, hogy felhívják a figyelmet a természettudományos tárgyak fontosságára.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy idén májusban ismét meghirdetik a Köbüki - tanári tehetséggondozó - programot, amelyre azoknak a pedagógusoknak a jelentkezését várják, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a tehetséggondozásban.

Hangsúlyozta azt is, hogy sokszorosan megtérül, ha az szja második 1 százalékát a Nemzeti Tehetség Program javára ajánlják fel az adózók.

A "Felfedezettjeink" ösztöndíjakat Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) elnöke adta át.

Fődíjjal ismerték el a 7-13 éves korcsoportban a budapesti Sávolt Karolinát, aki 2023-ban a Highlights of Hungary díjazottja, az év Leginspirálóbb Nője Fiatal Tehetség kategória nyertese, Magyarország Jó tanulója - Jó sportolója, korosztályos országos teniszbajnoka.

A 14-17 éves korcsoportban a fődíjat a gyermelyi Bencz Benedek kapta, aki jelenleg A kozmikus részecskék kutatása című pályázatban vesz részt a Wigner FK partnerségében.

A 18-19 éves korcsoportban a fődíjat a budapesti Vajda Ádám vehette át,

aki az informatika és a robotika területén kiemelkedő tudását a mesterséges intelligencia fejlesztésén szeretné hasznosítani.

Különdíjjal jutalmazták a bodajki Balogh Máté zongoraművészt, a szolnoki Zsigmond Simon asztaliteniszezőt, a dunaújvárosi Mayer Gréta tornászt, a munkácsi Neubauer Ferenc Konrádot és a kecskeméti Kovács Jánost a matematika területén elért eredményeiért, valamint a dunaszerdahelyi Bittera Sophie Imant, aki énekel, szaval, táncol, zongorázik, hegedül és saját novellákat ír.

Különdíjat kapott még a budapesti Kertész Domokos, aki verseket és novellákat ír, a szegedi Viczián Dániel, aki az MTA-SZTE Lendület Biokolloidok Kutatócsoport keretei között végez kutatásokat és a ludasi Nyers Bakó Ramóna zongoraművész. A fődíjasok 150 ezer, a különdíjasok 80 ezer forintos ösztöndíjban részesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×