eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a szuverenitás megőrzése érdekében el kell foglalni Brüsszelt - a nap hírei

Oroszország-szerte elkezdődött az elnökválasztás. A korábbi bejelentéssel ellentétben nem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak.

Ha Magyarország meg akarja őrizni a szabadságát és szuverenitását, akkor nincs más választás, el kell foglalni Brüsszelt – fogalmazott ünnepi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország szabad és szuverén ország, és az is marad. A kormányfő úgy vélte, szuverenista fordulat előtt áll Amerika és Európa is és megnyílhat a nyugati nemzetek új, nagy korszaka, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számítását.

Az ellenzék idén nagyrészt külön, és a választási kampány jegyében ünnepelt, szónokaik főként a kormányt bírálták. Visszatérő elem volt a beszédekben, hogy a hatalom a gyűlöletre, a megosztottságra alapul. Volt, aki arra hívott fel, hogy június 9-én, az urnáknál mutassák meg az emberek, hogy európai, szabadságszerető és polgári nemzet tagjai, amely elutasítja a lopást, elutasítja a propagandát és a hazugságot. Zászlóbontónak nevezett rendezvényt tartott Magyar Péter, aki bejelentette: elindítja a Talpra, Magyarok Közösséget, és hamarosan bejelenti politikai pártját, amely leszámol a szekértábor logikával. (A párteseményeket összefoglaló cikk az Infostarton itt.)

A szabadság mindig nyugatról érkezett, annak eltiprói pedig keletről – mondta a főpolgármester a főváros ünnepi rendezvényén. Karácsony Gergely arról beszélt, hogy szabad önkormányzatok jelentik az államigazgatás már egyetlen olyan részét, amelyik nem uralkodni, hanem szolgálni akar.

A román államfő és a miniszterelnök is köszöntötte Románia magyar nemzetiségű lakosait a magyar nemzeti ünnep alkalmából. Klaus Iohannis elnök elismerően szólt a magyar kisebbség hozzájárulásáról az ország demokratizálódásához, európai és euroatlanti integrációjához.

Minél erősebb a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselete a romániai politikában, annál jobban lehet támaszkodni a pártra a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésében - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Sepsiszentgyörgyön. Szijjártó Péter kiemelte: a magyarok érdeke, hogy minél jobb legyen a kapcsolat Romániával, már csak azért is, mivel mára a szomszédos ország vált a magyar gazdaság 3. legfőbb exportpiacává.

Horvátországban április 17-re írta ki a parlamenti választásokat az államfő - közölte az elnöki hivatal. A 151 tagú horvát parlament, a szábor csütörtökön oszlatta fel magát. A horvát európai parlamenti választás június 9-én lesz.

Oroszország-szerte elkezdődött az elnökválasztás, amit ezen a hétvégén rendeznek. Több mint 113 millió szavazólapot készítettek elő. Az Ukrajnától elcsatolt megyékben is lehet szavazni. Az államfőt 6 évre választják az oroszok. Vlagyimir Putyin mellett 3 másik jelölt neve is szerepel a szavazólapokon, de nem kétséges a regnáló elnök győzelme. Az elnökválasztás első napján több szavazóhelyiséget támadás ért, amiért az orosz elnök a kijevi vezetést tette felelőssé.

Orosz dróntámadásban legalább 16-an meghaltak, köztük mentősök, és sokan megsebesültek Délnyugat-Ukrajnában, valamint az ország déli részén lévő Odessza régióban – közölték az ukrán hatóságok. Az orosz fegyveres erők azt közölték, hogy meghiúsítottak egy fegyveres betörési kísérletet, amelynek során az ukrán különleges műveleti erők katonái és külföldi zsoldosok helikopterrel közelítették meg a határt.

Az Európai Bizottság 500 millió eurót különített el az európai védelmi ipar számára, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást 2 millió lövedékre növeljék - közölte a brüsszeli testület. A kiválasztott projektek 5 területet fednek le: robbanóanyagok, lőpor, lövedékek, rakéták gyártását, valamint azok tesztelését és a felújítási tanúsításokat. A projekteket az Európai Unió és Norvégia költségvetéséből finanszírozzák.

Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel tudják ellátni Kijevet - jelentette be német kancellár, miután megbeszélést folytatott Berlinben a francia elnökkel és a lengyel kormányfővel. Olaf Scholz azt ígérte, hogy mihamarabb még több fegyvert fognak beszerezni a világpiacról Ukrajna támogatására.

Elsüllyedt egy migránsokat szállító gumicsónak Törökország közelében. Legalább 16 ember, köztük 4 gyerek is életét vesztette - közölte az illetékes kormányzó. 4 migránst sikerült kimenteni, őket kórházba szállították.

Tiltott szervezetnek nyilvánították a Kurdisztáni Munkáspártot Irakban - jelentette be az iraki külügyminisztérium. Törökország üdvözölte lépést. Az Irakban tárgyaló török delegáció megvitatta a török elnök tervezett bagdadi látogatásának előkészületeit is, ami áprilisban, a ramadán böjti hónap befejeződése után várható.

Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak a következő tanévtől. A igazságügyi miniszter módosította korábbi bejelentését. Tuzson Bence legújabb bejegyzése szerint az állam az idén, pilot jelleggel indítja el a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését, a cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×