eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miután a parlament feloszlatta magát, kiírták a választásokat Horvátországban

Április 17-én, szerdán rendezik a parlamenti választásokat Horvátországban, ekkora tűzte ki a referendumot Zoran Milanovic államfő - közölte az elnöki hivatal pénteken Zágrábban.

A horvát parlamenti képviselők választásáról szóló törvény 5. cikkének 3. bekezdése szerint a választás napja munkaszüneti nap - írták a közleményben. Ez annyit jelent, hogy a választások miatt április 17-e munkaszüneti nap lesz Horvátországban.

A 2020 szeptemberében megválasztott, 151 tagú horvát parlament (szábor) csütörtökön oszlatta fel magát. A választást eredetileg őszre tervezték, de a kormány - az ellenzék támogatásával - úgy döntött, hogy a júniusi európai parlamenti szavazások előtt megtartják.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: miután feloszlott a parlament, többször hangsúlyozták, hogy számukra minden dátum elfogadható.

"Nekünk minden jó, minden megfelel, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és partnerei felkészültek a demokratikus próbatételre a nép és a választók előtt" - hangsúlyozta, jelezve: némileg azért szokatlan, hogy a választásokat a hét közepén tartják, de minden törvényes keretek között történik.

Horvátország függetlensége óta kétszer tartottak hétköznap választásokat az országban: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást hétfőn.

A horvát állampolgárok külföldön is szavazhatnak április 16-án, kedden és 17-én, szerdán. A szábor képviselői közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe - közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. A hivatalos választási kampány a pártlisták közzétételének napjával indul, és 24 órával a választás napja előtt fejeződik be, jelen esetben április 16-án éjfélkor.

Az államfő pénteken egyben kitűzte ki az Európai Parlament horvát képviselőinek megválasztását is, június 9-re.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×