eur:
390.55
usd:
364.11
bux:
68151.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az MKKP fricskával üzent Magyar Péternek - íme, a március 15-i ünnepségek legfontosabb mozzanatai

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján emlékezett az ország. Üzent a KDNP, a DK, az MSZP, a Párbeszéd-Zöldek, a Jobbik és az LMP is. Megpróbálták megzavarni Orbán Viktor beszédét. Julija Navalnaja magyaroknak szóló üzenetét játszották le a főváros rendezvényén. Karácsony Gergelynek is volt egy váratlan megjegyzése: "én is többet vártam volna magunktól". Alább percről percre tudósításunkat olvashatják vissza.

2024.03.15. 22:28

Díszkivilágításban a Megyeri híd

Amint azt napközben itt a percről percrében is megírtuk, most először a Megyeri híd is nemzeti színekbe öltözik esténként az ünnep alkalmából, március 15. és 17. között. A Magyar Közút figyelmeztet: aki meg akarja csodálni, pláne le akarja fotózni a látványosságot, ne menet közben tegye ezt és ne álljon meg a leállósávon se! A 2-es főút felőli megközelítést javasolják, ugyanis a pesti hídfő alatti részen keresztül pedig biztonságosan, gyalogosan vagy akár kerékpárral is el lehet jutni a helyszínre.

Ezzel a látvánnyal zárjuk ünnepi percről percre közvetítésünket. Köszönjük figyelmüket!

Budapest, 2024. március 15.
Nemzeti színű díszkivilágítás a Megyeri híd üvegezett részén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából 2024. március 15-én.
MTI/Kovács Attila
Nemzeti színű díszkivilágítás a Megyeri híd üvegezett részén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából 2024. március 15-én. MTI/Kovács Attila
2024.03.15. 21:04

Kovács Zoltán: rendben zajlottak az ünnepi rendezvények

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzshöz napközben beérkezett információk alapján elmondható, hogy az egész országban a legnagyobb rendben, rendkívüli esemény nélkül zajlottak a március 15-i rendezvények - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára péntek este.

Kovács Zoltán a Facebookon azt írta, hogy a rendőrség péntek 18 óráig országosan csaknem 350 rendezvény békés lebonyolítását biztosította. Sok tízezren vettek részt a nemzeti ünnep központi programjain. A legtöbben - több tízezren - a Nemzeti Múzeumnál tartott díszünnepségen voltak, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

A Nyitott Parlament program keretében 10 és 18 óra között közel ötezren látogattak el az Országházba, ahol a Szent Korona mellett a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők - zárta bejegyzését az államtitkár.

2024.03.15. 20:01

Alapjogokért Központ: a nemzetek szuverenitásán alapuló Európa-programot hirdetett Orbán Viktor

Békére törekvő, szabadságpárti és a nemzetek szuverenitásán alapuló Európa-programot hirdetett Orbán Viktor - közölte az Alapjogokért Központ pénteken.

Azt írták, a magyar kormányfő március 15-i ünnepi beszédében a nemzeti kormányzás sarokpontjait összeurópai stratégiai tervvé emelte, amely a június 9-i EP-választás szuverenista erőinek együttműködési keretét adhatja. Hangsúlyozták, hogy az európai választás jelentősége sokkal nagyobb, mint öt évvel ezelőtt: Brüsszel a tagállami szabadság felszámolását, míg a magyar jobboldal a nemzeti egyetértési pontok örökös védelmét tűzte ki zászlajára. Az európai baloldal háborúpárti, illegális bevándorlást támogató, genderideológiát propagáló testtartása helyett Orbán Viktor békéről, Európai Egyesült Államokat elutasító nemzeti együttműködésről szóló, és a gyermekek abszolút védelmét képviselő programot hirdetett meg - írták.

Az elemzés szerint 2024 a magyar nemzeti stratégiaalkotás meghatározó éve lehet: a brüsszeli politikai intézményekben jobboldali erősödésre, Washingtonban béketeremtő győzelemre mutatkozik jó esély.

"Ez a romboló liberális politika kisebbségbe szorulását, a nemzet szolgálatára felesküdött európai és magyarországi baloldal bukását jelentheti" - fejtették ki, hozzátéve, hogy a politikai jobboldal egységbe rendeződése a miniszterelnök szerint megindult. Erről az európai és amerikai választásra készülők az idei CPAC Hungary-n is megbizonyosodhatnak majd - közölte az Alapjogokért Központ.

2024.03.15. 18:58

Potápi Árpád János: a horvátországi magyarság elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek

Ha augusztus 20-a Magyarország születésnapja, akkor március 15-e a magyar nemzet születésnapja, a drávaszögi és a horvátországi magyarság pedig elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek - mondta a közmédiának nyilatkozva Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Csúzán, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) központi, március 15-i ünnepségén.

Kiemelte: így volt ez 1848-ban is, amikor a Drávaszögből, a régi Baranya vármegyéből is nagyon sokan álltak a magyar forradalom és szabadságharc mellé.

"Minden évben megkoszorúzzuk Ács Gedeonnak, Kossuth Lajos tábori lelkészének síremlékét a csúzai református temetőben, hiszen ő volt az a forradalmi alak, aki elkísérte Kossuthot a száműzetésbe, majd utána, visszatérve ide, Csúzára, lelkészként és tanítóként a saját közösségét erősítette" - hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy ilyen emberekre mindig szükség volt, 1848-ban, 1867-et követően, és most is.

Azzal kapcsolatban, hogy Horvátországban április közepén, a tervezettnél (és így az EP-választásoknál) korábban parlamenti választások lesznek, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyarság összefog, és közös erővel képviselteti magát a horvát nemzetgyűlésben.

"Nagyon fontos az számunkra, hogy a politikai intézményrendszerünket helyi, járási, megyei és országos szinten is erősnek tartsuk meg annak érdekében, hogy az érdekképviseletet a magyar képviselő megfelelően el tudja látni" - húzta alá. (MTI)

2024.03.15. 18:43

Karácsony Gergely: Budapest nyújt menedéket a köztársasági gondolatnak

Julija Navalnaja kemény üzenetét és a diákszervezetek választási programját is megismerhették a főváros március 15-i megemlékezésének résztvevői, melynek lezárásaként a főpolgármester mondott beszédet. (Cikkünk a bejegyzés címére kattintva olvasható.)

2024.03.15. 18:09

Dúró Dóra: Ezekben az években dől el, milyen jövője lesz Magyarországnak

A Mi Hazánk Mozgalom a Pilvax közben tartotta megemlékezését a nemzeti ünnepen. Az Index beszámolója szerint néhány százan gyűltek össze. Ahogy máskor, ezúttal is elsütöttek egy ágyút.

A Mi Hazánk alelnöke, az Országgyűlés alelnöke azzal kezdte beszédét, hogy ezekben az években dől el, milyen jövője lesz Magyarországnak. Ádáz küzdelem dúl a nemzetben gondolkodó magyarok és a végtelenül kapzsi, globalista pénzemberek között. A döntés az önök kezében van – fogalmazott Dúró Dóra.

2024.03.15. 18:07

Szijjártó Péter: mindig voltak árulók, akiket a birodalmak megvettek

Az 1848-as forradalom összefogásra szólít minket, s azt üzeni, hogy minden magyar emberre számítunk nemzetünk sorsának a jobbra fordításában, minden magyar ember felelős minden magyar emberért - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Sepsiszentgyörgyön.

2024.03.15. 17:47

Az MKKP fricskával üzent Magyar Péternek

"Mindenki Messiást vár, pedig csak több ezer sz*rlapátolóra lenne szükség, hogy ez az ország jobb legyen" – mondta Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt EP-listavezetője a Szabadság hídon tartott rendezvényükön. Felszólalt mások mellett Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester is, aki a 24.hu tudósítása szerint úgy vélte: az MKKP annak a kapujában áll, hogy megvalósítsa azokat, amiket megálmodott. Baranyi megérti a párt ijedtségét, de szerinte nincs miért aggódni. Meglátása szerint továbbá az ellenzék vezetői között számos fideszes módon működő politikus van, a Fideszt velük nem lehet leváltani. Nem csoda, hogy sokan elfordulnak tőlük – mondta.

"Kommunikációs szempontból erős héten vagyunk túl" – mondta Kovács Gergely, a párt társelnöke, utalva a múlt heti, végül meg nem történt lemondásukra. "Vége a káosznak, mostantól normálisan csináljuk a dolgokat: jövő héten szerdán mondunk le" – tette hozzá Döme Zsuzsanna, a párt másik vezetője.

Ezután a zászlót bontó, új mozgalmat és pártot bejelentő Magyar Péter programját ismertették saját interpretációjukban: "Vezessük be az eurót, egészségügyi minisztériumot, csomó mindenki lopjon kevesebbet, elszámoltatást, oktatást. És legyen Magyarországon még több párt."

Budapest, 2024. március 15.
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, XII. kerületi képviselő, polgármesterjelölt (j) beszédet mond, mellette Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke, Ferencváros alpolgármestere a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Tanítanék mozgalom „Magyarország szabadságra megy” című rendezvényén az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóján a Szabadság hídon 2024. március 15-én. 	
MTI/Máthé Zoltán
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, XII. kerületi képviselő, polgármesterjelölt (j) beszédet mond, mellette Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke, Ferencváros alpolgármestere a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Tanítanék mozgalom "Magyarország szabadságra megy" című rendezvényén az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulóján a Szabadság hídon 2024. március 15-én. MTI/Máthé Zoltán

Törley Katalin, a Kutyapárt és a Tanítanék Mozgalom EP-képviselőjelöltje közölte: "Nekem a szabadság a szabad, a kell és a lehet tudatos kezelése, önmagunk vállalása szégyen és magyarázkodás nélkül. A gyerekvállalás szabadsága, a párválasztás szabadság. A különbözőség elfogadása. Roma műsorvezetők megjelenése a közmédiában, a hatalom korlátozása, a döbrögik trónfosztása. Ady és Bartók, a rend és nem a csend, a tanítás. Nekem a szabadság, ha tükröt tarthatunk a hatalomnak. A szabadság egy ige, amiért tenni kell."

2024.03.15. 16:35

Donáth Anna: a magyar társadalom nem tűri, hogy uralkodjanak rajta

A magyar társadalom nem tűri el, hogy uralkodjanak rajta - hangoztatta a Momentum elnöke, európai parlamenti képviselője az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségen, pénteken a XXII. kerületben. "Gyomorforgató, hogy olyanok beszélnek a 12 pontról, akik nem fogadják el azt" - mondta Donáth Anna a kormányoldalra célozva.

Az ellenzéki politikus szólt arról is, hogy Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje 2019-ben alig maradt alul a polgármester-választáson, és azóta is a kerületért dolgozik.

Tóth Endre, a kerület momentumos országgyűlési képviselője a rendezvényen arról beszélt, hogy 1848-cal ellentétben ma nem külső fenyegetés veszélyezteti a magyar szabadságot, hanem Orbán Viktor "féktelen hatalomvágya". Hosszú távon kell gondolkodni, bölcsen kiválasztani, hogy mely csatát érdemes megvívni, átgondolt, szisztematikus munkára van szükség - figyelmeztetett az ellenzéki politikus.

Havasi Gábor arról beszélt: 1848-ban a pesti polgároknak elegük lett a dölyfösségből, az elnyomásból, a társadalmi igazságtalanságból. "Eddig és ne tovább! Nincs hová hátrálni! A Fidesz minden erkölcsi alapját elvesztette" - hangoztatta. Úgy fogalmazott: ennek a "szörnyszülött rendszernek" távoznia kell, hogy Magyarország virágozhassék. (MTI)

2024.03.15. 16:27

Magyar Péter egy mozgalom indulását jelentette be, a pártját később fogja

A Diákhitel Központ volt vezetője március 15-ét választotta arra, hogy "zászlót bontson" és ezzel hivatalosan belépjen a politikai térbe. Pártjának megalapítására még várni kell, bejelentette a Talpra Magyarok közösségét.

2024.03.15. 15:20

Hidat foglalt a Kétfarkú Kutya Párt

A Szabadság hídra szervezett rendezvényt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt délután kettőtől, ezt egy óriási felfújható kétfarkú kutyával is beharangozta Kovács Gergely, a szervezet társelnöke.

A "hídfoglalás" meg is valósult, a hangulat kissé majális-jellegű - délután három körül az alábbi videót posztolta a párt. A politikai megszólalások később következnek.

(A rakpart egyébként idén is le lesz zárva számos hétvégén tavasztól őszig - információk itt.)

2024.03.15. 14:09

Jobbik: ma békés eszközökkel érhetünk el változást

Az 1848-as forradalom tragikus sorsú nemzetünk történelmének egyik legnagyobb eseménye volt, de napjainkban békés eszközökkel, a szavazatunkkal érhetünk el változást - hangsúlyozta pártja pénteki budapesti megemlékezésén Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

2024.03.15. 13:15

MSZP: az EU vagy szintet lép az integrációban, vagy megszűnik

A demokráciába és a jogállamba vetett hit visszaállítását nevezte az egyik legfontosabbnak Magyarországon az MSZP társelnöke pénteken, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

2024.03.15. 13:06

Köszöntés a romániai magyaroknak

Klaus Iohannis román államfő és Marcel Ciolacu miniszterelnök is köszöntötte Románia magyar nemzetiségű lakosait pénteken, a magyar nemzeti ünnep alkalmából.

Az elnöki hivatal honlapján közzétett közleményben Iohannis elismerően szólt a magyar kisebbség hozzájárulásáról az ország demokratizálódásához, európai és euroatlanti integrációjához. Úgy értékelte: a történelem megmutatta, hogy a bölcsesség, a kölcsönös megismerés, az együttélés tapasztalata olyan erős hidakat épített a román többség és a magyar kisebbség között, amelyek minden kihívásnak ellenállnak. Szerinte a múlt alapos ismeretére alapozva építhetnek a jövő nemzedékek egy európai jövőt azon a földön, amelyet teljes joggal nevezhetnek a magyarok is "otthonnak" saját anyanyelvükön.

A bukaresti kormány honlapján pénteken nyilvánosságra hozott üzenetében Marcel Ciolacu miniszerelnök úgy értékelte: a románok és magyarok közös célja a jólét megteremtése, a korszerű és biztonságos kórházak, európai színvonalú iskolák, a gazdasági fellendülést szolgáló közlekedési infrastruktúra kiépítése.

"Az emberek megoldásokat, projekteket várnak tőlünk, nem ellenségeskedést. Az ország valamennyi megyéjében folytatni kell a beruházásokat, az erre szánt források volumenének tavalyi növekedése maradhat kivétel" - hangoztatta Ciolacu.

Úgy értékelte: a magyar kisebbség által lakott térségekben is csak közös munkával lehet fejlődést elérni etnikai hovatartozástól függetlenül. (MTI)

2024.03.15. 11:41

LMP: március 15-e szóljon a hősökről!

Erről beszélt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Az ellenzéki politikus a párt videóüzenetében azt mondta: sokan, sokféleképpen emlékeznek meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről. "Vannak, akik azt gondolják, hogy ez a nap a legalkalmasabb arra, hogy a regnáló elitet leváltsuk, vagy éppen zászlót bontsanak" - tette hozzá.

Kiemelte: az LMP - Magyarország Zöld Pártja méltó módon szeretne emlékezni a 176 évvel ezelőtti márciusi ifjakra, az önfeláldozó és bátor nőkre és férfiakra.

"Teljes politikai közösségünk nevében hálával, méltó tisztelettel és főhajtással emlékezünk azokra, akik bármilyen módon harcoltak hazánk függetlenségéért, azokra, akik elindították Európában a forradalmi hullámot. Március 15-e szóljon a hősökről!" - fogalmazott Schmuck Erzsébet. (MTI)

2024.03.15. 11:13

Trombitálás

A helyszínen időnként trombitaszó hallatszik Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt. Az Index azt írja, Szabó Bálint volt szegedi képviselő egy trombitával érkezett a Múzeum körútra. Biztonsági emberek követték, közben trombitált, de többen rászóltak, hogy nem hallanak tőle. Később igazoltatták és elvették a hangszerét.

2024.03.15. 11:03

Orbán Viktor a Nemzeti Múzeumnál szól március 15-én - cikkünk frissül

A miniszterelnök az állami ünnepségek keretei között tartott beszédet sok ezer ember előtt a pesti Múzeumkertben

2024.03.15. 10:26

Fényfestés, ünnepi színek

A nemzeti ünnep napján, valamint szombaton és vasárnap 17 óra 30 perctől 23 óráig a Magyar Nemzeti Múzeum épületének homlokzatát fényfestés díszíti majd.

Idén először a Megyeri híd is nemzeti színekbe öltözik az ünnep alkalmából, március 15. és 17. között.

Utóbbival kapcsolatban a Magyar Közút szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a díszkivilágítást megcsodálók semmiképpen se álljanak meg a leállósávon, mivel azt kizárólag műszaki hiba esetén lehet használni. Aki fényképezni szeretne, az ne vezetés közben tegye, hanem a 2-es főút felől közelítse meg a hidat, a pesti hídfő alatti részen keresztül pedig biztonságosan, gyalogosan vagy akár kerékpárral is eljuthat a helyszínre. (MTI)

2024.03.15. 10:09

Párbeszéd-Zöldek: a király meztelen

A párt közleményben fogalmazta meg gondolatait. Az ebben foglaltak szerint egy nemzeti ünnep nemcsak a visszaemlékezés élményét kínálja föl: elhozza az igazság pillanatát is. Március 15-e a magyar nemzet legtisztább és legkatartikusabb ünnepeinek egyike, amikor arra emlékezünk, hogy forradalmár hőseink egy esszenciális pillanatban, nagy erővel kimondták az igazságot.

"Az igazságot, amelyet a hatalom igyekszik kitakarni és elhallgatni; az igazságot, amely ott van sokak nyelvén, de - ezért vagy azért - nem merik kimondani. Pedig egy ilyen ünnep mindig a szembesülés és a szembesítés pillanata is.

Most annak a pillanata, amikor kimondjuk: a király meztelen. Amikor kimondjuk: a hatalmat gyakorlók méltatlanok a pozíciójukra.

Hiába a most is minden bűnt elfedni igyekvő propaganda - a hatalom minden erejével és eszközével igyekszik elhitetni velünk, hogy minden rendben -, a valóság kijózanítóbb, mint valaha" - fogalmaztak.

Úgy látják, Magyarországon évek óta zajlik a züllés megállíthatatlan folyamata: a hatalom hazudik, a korrupció burjánzik, a bűnök sora immár végeláthatatlan - Orbán Viktor és kormánya magára hagyta a népet, miközben gátlástalanul hizlalja a saját klientúráját. Közleményük szerint az új "uralkodói" osztály látványosan elárulta a nemzet érdekeit, miközben az ország értékeit lerabolja és kiárusítja.

"Magyarország nemzetközi hírneve mélyponton, a miniszterelnök keleti diktatúrák, háborús bűnösök kegyeit hajhássza. Botrány botrányt követ - a kiváltságosok mindent megtehetnek, és meg is tesznek: amellett, hogy viszik, ami mozdítható, súlyos beruházásokkal mérgezik az élőhelyeinket, és szemet hunynak a gyermekeket érő undorító pedofilügyek felett" - írták.

Meglátásuk szerint a kontraszt nem is lehetne nagyobb, mint most, amikor 1848. március 15-ére emlékezik az ország.

"Ha '48 a magyar történelem legszebb fejezeteinek egyike, akkor a 2024-es valóság a legelkeserítőbb mélypont. A március ifjak bátran és egyenesen kimondták az igazságot, amely oly' sokak nyelvén már régóta ott volt: a korrupt, zsarnoki és méltatlan hatalom ideje lejárt, a korrupt, zsarnoki és méltatlan hatalomnak menni kell!" - olvasható a Párbeszéd-Zöldek közleményében.

2024.03.15. 10:06

Molnár Zsolt: A patrióta szociáldemokraták elkötelezettek a nemzet egysége mellett

Március 15-én, a nemzeti ünnep alkalmából Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója a székelyföldi Kökösön, Gábor Áron hősi emlékhelye mellett tartott sajtótájékoztatót. A Nemzeti Összetartozás Bizottság MSZP-s alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezve az összetartás és a nemzeti egység fontosságára hívta fel a figyelmet.

1848-49 máig ható üzenete, hogy egy nemzet csak akkor lehet sikeres, ha képes az összefogásra. Gábor Áron példát mutatott arról, hogy miként kell részesének lenni a nemzeti egységnek. A szabadságharc üzenete a mai napig az, hogy egy nemzet csak akkor lehet sikeres, ha képes az összefogásra. "A jobbágyi, a polgári és a nemesi származásúak együtt küzdöttek a szabadságért. Az eltérő gondolkodásmód és más-más politikai filozófiák ellenére együtt harcoltak. A közös ügyet előre lendítette Táncsics Mihály baloldalisága, Petőfi Sándor szenvedélye, Széchenyi István reformjai, Kossuth Lajos nemzeti liberalizmusa és Gábor Áron hazaszeretete" - olvasható a párt közleményében.

Molnár Zsolt szerint

fontos, hogy béke legyen, és helyes, ha politikusok a békéről beszélnek. Erről azonban csak akkor lehet hitelesen beszélni, ha a magyar nemzeten belül is béke van, és nem szakítják ketté a magyar társadalmat.

"Azokat terheli a politikai felelősség, akik meg akarják osztani az országot, de az ellenzéki politikusoknak is figyelni kell arra, hogy ne hagyják magukat leválasztani a nemzetről. A patrióta szociáldemokraták hisznek abban, hogy a magyar nemzet még legalább ezer évig sikeres lesz, a Kárpát-medencében pedig a magyar lesz a legtöbbek által beszélt nyelv" - közölte az MSZP.

2024.03.15. 10:02

KDNP: ragaszkodnunk kell magyarságunkhoz

A Kereszténydemokrata Néppárt ünnepi üzenetét Simicskó István frakcióvezető fogalmazta meg. Közleményében felidézte: Széchenyi István szerint "szabadságát az ember rendszerint akkor becsüli, amikor már nem szabad, vagy ha szabadságát végtelen áldozatokkal vívta ki".

Mint a politikus írta, a legnagyobb magyar szavai rávilágítanak az igazságra, amely magyarságunk évezredes történelmét végigkísérte.

"Ha nem ragaszkodunk magyarságunkhoz, hitünkhöz és elveinkhez, akkor a nemzetnek itt Európa közepén, Nyugat és Kelet határán nincs jövője. 1848 márciusában az elnyomott magyar nép kezébe vette a sorsát, s nem félt vért ontani áhított szuverenitásáért, azért, hogy maga dönthessen a legfontosabb kérdésekben. A szabadságharc drámai küzdelemben elbukott a túlerővel szemben, azonban a forradalmárok harca és a hősök áldozata nem volt hiábavaló. Az 1989/90-es rendszerváltoztatás végül visszahozta Magyarország függetlenségét. Szuverenitásunk, az őseink által ránk hagyott szabadság nagy kincs, melyet elveszíteni könnyű, visszaszerezni viszont nagyon nehéz" - fogalmazott.

Simicskó István szerint

"a történelem úgy alakította, hogy ismét ki kell állnunk függetlenségünkért és a békéért".

A párt álláspontja az, hogy nemzetközi politikai és pénzügyi nyomásgyakorlás, a hitünket és hagyományainkat veszélyeztető migráció, valamint a háború eszkalálásától sem visszariadó baloldali brüsszeli vezetés vádaskodásával szemben kell megmaradni higgadt, büszke és sikeres nemzetnek.

2024.03.15. 09:40

Dobrev Klára: Magyarország ma nem a miénk, elvették tőlünk

Március 15-én reggel publikálta a nemzeti ünnepre szánt üzenetét a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke.

2024.03.15. 09:29

Menet indul a Nemzetihez

A zászlófelvonás végeztével a Kossuth térről huszármenet nyomában lehet eljutni a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10.30-kor díszünnepség kezdődik (ezt a Duna TV közvetíti). Itt mond beszédet Orbán Viktor miniszterelnök is, várhatóan 11 órakor (ezt az M1 is adni fogja élőben).

A nemzeti ünnepen 10-18 óráig ingyenesen megtekinthető az Országházban a Szent Korona. A Nemzeti Múzeumban pénteken 14 órától, majd szombaton és vasárnap egész nap a nemzeti ünnephez kapcsolódó programokkal várják a családokat.

2024.03.15. 09:01

Zászlófelvonás a Kossuth téren

A lobogót Sulyok Tamás köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel az Országház előtt. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a kormány több tagja, továbbá az állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői.

Budapest, 2024. március 15.
Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én.
MTI/Balogh Zoltán
Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2024. március 15.
Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j), mellettük Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (j2) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (b), amikor katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én.
MTI/Balogh Zoltán
Sulyok Tamás köztársasági elnök (k) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j), mellettük Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegédje (j2) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (b), amikor katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. március 15-én. MTI/Balogh Zoltán
2024.03.15. 08:03

Katona Csaba történész 1848-as forradalom ötezer szürke árnyalatáról

Az 1848-as forradalom és szabadságharc neves és névtelen szereplőiről, a márciusi események nagy tévhiteiről, Deák Ferenc és Kossuth Lajos eltérő szerepéről is beszélt az évforduló kapcsán Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

2024.03.15. 07:55

Nemzeti ünnep

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete.

Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×