eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Karácsony Gergely

Karácsony Gergely: Budapest nyújt menedéket a köztársasági gondolatnak

Julija Navalnaja kemény üzenete, a diákszervezetek választási programját is megismerhették a főváros március 15-i megemlékezésének résztvevői.

Karácsony Gergelyék Budapest Köztársaság című megemlékezésére a Szabad sajtó úton került sor. Lassan gyűlt csak a közönség, a zenés programelemek és a kezdeti felszólalások idején kevesen voltak a helyszínen. Magyar Péterék rendezvényéről is lassan szivárogtak át résztvevők.

Hat óra után kicsivel lejátszották Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegyének videóüzenetét. Azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök megölte a férjét, aki egy demokráciáért, a korrupciómentes és jogi alapokon nyugvó Oroszországért harcolt. Üzenete szerint Orbán Viktor Vlagyimir Putyin egyik politikai harcosa, és vannak még Putyinnak támogatói Európában. Mind mondta, Moszkva azért merte megindítani háborúját Ukrajna ellen, mert tudta, hogy segíteni fogják Európából.

Navalnaja arról is beszélt, hogy a tisztességes választáshoz és a független médiához való jogtól apránként fosztották meg az oroszokat, és fájdalmas szerinte azt látni, hogy több európai országban hasonló történik, Magyarországon is. Mint mondta,minden beszédében azt hangsúlyozza, hogy Putyin nem Oroszország és Oroszország nem Putyin - utalt ezzel arra, hogy vannak, akik nem értenek egyet az orosz elnök politikájával. És azt is hozzátette, hogy Magyarország nem Orbán Viktor. "Legyetek bátrak" - zárta szavait azzal az üzenettel, amit még Navalnij "hagyott itt" követőinek biztatására arra az esetre, ha meghal.

Negyed hét után pár perccel lépett színpadra Karácsony Gergely főpolgármester. Csatlakozva Navalnaja szavaihoz, közölte: akik ma Navalnij helyett Putyint választják a Nemzeti Múzeum lépcsőin, azok nem a magyar szabadságért küzdenek, hanem azért, hogy azt tehessenek a magyarokkal, amit akarnak.

Arról beszélt, hogy tégláról téglára épül a zsarnokság Magyarországon, fokozatosan veszítjük el az irányítást az ügyek felett. Tisztelet Ádám Zoltánnak, aki nem hagyta, hogy egyetemén más szabályok vonatkozzanak egy hallgatóra a szülei miatt, mint a többiekre. Tisztelet azoknak, akik kiállnak mások igazáért - például a bicskei gyermekotthon két volt munkatársának, akik beszéltek az ott zajlott szörnyűségekről az akkori fővárosi fenntartónak bő tíz éve. Akkor senki nem hallgatott rájuk Karácsony Gergely szerint, de most kiderült az igazság, amibe "beleremegett a rendszer".

Szerinte a kegyelmi üggyel a rendszer leleplezte önmagát, most recseg-ropog, és egyszer vége lesz.

"Érzem, hogy a magyarok fellázadtak, egyre többféle és egyre többfelől érkező ember szedte össze a bátorságát, hogy visszafoglalja a hazáját" - fogalmazott.

"Nagyszerű Budapest és dicső haza, ez a vágy, ez az akarat hozott ide minket"

- közölte, hozzátéve: az egyik a másikból következik, ilyen a sorsközösség,

Úgy látja, ma az ország nem köztársaság, azt a nevéből is kivették, ahogy lépésről lépésre a hétköznapokból is. Az ország legfeljebb csak részvénytársaság: bevonul oda, ahol semmi dolga, és kivonul onnan, ahol lenne tennivalója. De a köztársaság számos tiltakozóban ott van, akik nem várnak a messiásra, megteszik, amit kell, kiállnak közös ügyeink mellett. Ezek az öntudatos, önzetlen polgárok lélekben a mai is létező köztársaság polgárai. És a szabad önkormányzatok egy része, amely nem uralkodni, hanem szolgálni akar, szintén a köztársaság részei Karácsony Gergely szerint.

"Budapest köztársaság, és ezzel nem azt mondjuk, hogy Budapest hátat akar fordítani az országnak. Tudjuk, hogy a nemzet fővárosának lenni felelősség, ennek 150 éve tudatában van a főváros.

Budapest a köztársasági gondolatnak akar menedéket nyújtani, hogy legyen honnan visszatérnie, ha majd az egész országot újra köztársasággá teremtjük"

- magyarázta.

Tudja, hogy jócskán vannak olyanok, akik elégedetlenek az ellenzékkel, ő is többet várt maguktól, hogy nem azt nézik, ki a legnagyobb kicsi, hanem hogyan tesznek együtt jó dolgokat. De az önkormányzati választások a helyi közösségekről fognak szólni, arról, hogy lesz-e menedéke a köztársaságnak.

A fővárosiaknak szerinte könnyű dolga van, mert Budapest számára semmilyen ajánlata nincs a kormánynak, csak hadüzenete. Itt van a sokszínűség, az elfogadás, a szolidaritás, a méltányosság, az együttműködés és az európaiság, ez mind a kormány politikája ellen van, ezért nem szereti a kormány szerinte Budapestet.

"Ezért a mi ajánlatunk a Budapestieknek nem szólhat kevesebbről, csak az életről. Budapesten ma a várható élettartam 5 évvel van az európai alatt. Arra vállalkozunk, hogy ezt az öt évet visszaadjuk a Budapestieknek. (.) Azt vállalom, hogy a következő öt évben mindent ennek az életigenlő politikának rendelünk alá az egészségügytől az egészséges köztereken át az egészséges lakhatáson át az egészséges levegőig. Folytatjuk a várost a 21. századra felkészítő szolgálatainkat" - ígérte, majd szavazásra szólította fel a fővárosiakat június 9-én az önkormányzati és európai parlamenti választásokon.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×