eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Már ezen a héten megkaphatjuk az adóbevallásunkat, de van egy fontos figyelmeztetés

A hét második felében elérhetővé válik a magánszemélyek NAV által elkészített jövedelemadó-tervezete, ugyanakkor nem biztos, hogy minden bevételt tartalmaz majd – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai elnökhelyettese.

Március 15-étől mintegy 5 millió 600 ezer magánszemély számára lesz elérhető online a kitöltött személyi jövedelemadó tervezete – közölte egy háttérbeszélgetésen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai elnökhelyettese. Az adóhivatal már évek óta külön kérés nélkül elkészíti az szja-bevallási tervezetet. A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, csak meg kell őrizni azokat az ötéves elévülési idő végéig.

Tamásné Czinege Csilla ugyanakkor figyelmeztetett:

előfordulhat, hogy nem kerülnek be a tervezetbe azok a bevételek, amelyekről nem szerzett tudomást az adóhivatal.

A NAV bevallási tervezete ugyanis csak azokat az adatokat tartalmazza, amelyek rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén. Az ingatlan-bérbeadással vagy ingatlanértékesítéssel kapcsolatos ügyek például nem szerepelnek a bevallásban, mert ezekről a tranzakciókról nincsenek adatai az adóhivatalnak, kivéve ha magánszemély ad bérbe ingatlant a kifizetőnek, és ezt hiteles dokumentummal tudja igazolni a NAV-nak.

Tavaly a NAV nagyjából 8500 magánszemélyt szólított fel, hogy pótolja az ingatlankiadásból származó bevételét és annak adóját a bevallásában – tette hozzá az adóhivatal elnökhelyettese.

2023-ban több mint tízmilliárd forintnyi jövedelmet nem vallottak be magánszemélyek, amit végül önellenőrzéssel pótoltak.

Ez 1,3 milliárd forintnyi plusz adóbevételt eredményezett – csak az önellenőrzések útján.

Egyébként 50 millió forint adót, illetve bírságot szabott ki a NAV.

Érdemes tüzetesen átnézni és legkésőbb május 21-ig kiegészíteni, módosítani a tervezetet, mert ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is rendezni kell.

Március 15-étől KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) bárki megnézheti saját adóbevallási tervezetét a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján.

A KAÜ-azonosítók közül ügyfélkaput nyitni bármelyik kormányablakban lehet, előzetes időpontfoglalással pedig a NAV ügyfélszolgálatain is elérhető a szolgáltatás. Az arcképes azonosítás az elektronikus személyi igazolvánnyal online regisztráció után érhető el. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 18-áig adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon
  • a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon
  • levélben a BEVTERVK formanyomtatványon
  • telefonon a 1819-es hívószámon
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak ehhez szüksége lesz a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásaira.

Tamásné Czinege Csilla beszélt a gépjárműadó idei újdonságairól is, amit már nem március 15-éig, hanem április 15-éig kell befizetni – igaz, egy összegben. Lehetőség van ugyanakkor részletfizetés kérésére is.

„Ez az első olyan NAV által megvalósított lehetőség, amely révén automatikusan megkaphatják a magánszemélyek a döntést a részletfizetési kérelemre vonatkozóan.

Az érintettek mobilapplikációban követhetik nyomon, hogy ha adott esetben öthavi részletet kértek, azt meg is kapják-e. Ez jelentős újítás, ilyen nem volt korábban” – jegyezte meg a NAV elnökhelyettese.

Tamásné Czinege Csilla hozzátette: az applikáción a terheltebb időszakban a tesztek alapján néhány perces várakozás után érkezik meg a gépjárműadó részletfizetésének engedélyezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×