eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Fontos határidő közeleg az szja-bevallásokkal kapcsolatban

Hétfőig küldhetik el kérelmüket a NAV-nak az szja-bevallási tervezet postázását illetően azok, akiknek nincs KAÜ-azonosítója.

Idén is kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az szja-bevallási tervezet postázását mindazok, akiknek nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapu, elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos vagy arcképes azonosítás) és nem is szeretnének élni az online ügyintézés lehetőségével. Ehhez nem kell mást tenni, mint például

SMS-ben elküldeni a NAV-nak az adóazonosító jelet és születési dátumot tartalmazó kérelmet március 18-áig.

A NAV közleményében emlékeztet, hogy idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik, így a munkavállalóknak, őstermelőknek, áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak is készül tervezet, ami legkésőbb március 15-étől elérhető – legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz születési év, hónap és nap megadása,
  • a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.

A kérelem nyomán az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el postán.

Aki lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 21-éig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról ugyancsak az említett felületeken elektronikusan és hagyományosan, papíron is lehet rendelkezni – május 21-éig. Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is eddig van lehetőség.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×