eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Elképesztően megnőtt a NAV hatásköre, ilyen meglepő ügyekben is megjelenhetnek

A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a jegyzői határozatokat, csupán széles feladatkörének köszönhetően végrehajtja azokat - mondta hétfőn Vágujhelyi Ferenc, az adóhatóság elnöke.

Nemzeti Adó és Vámhivatalnak 13 évvel ezelőtt, létrejöttekor 820 feladatköre volt, ez mára 1217 feladatkörre bővült - mondta el egy háttérbeszélgetésen Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

"Olyan dolgokért felelünk, mint például ha valakinek szemetes a telke, büdös vagy hangos vagy bármi ilyesmi, akkor a jegyző vagy a kormányhivatal határozatát nekünk kell kikényszeríteni. Nekünk kell adott esetben végrehajtani is, például el kell szállítanunk a szemetet is. Ezek nem olyan klasszikus feladatok, mint amik egyébként adó-, vám- és bűnügyi hatósági körbe tartoznak... A társadalommal sokkal több lett az interakciónk, és a sajtó is emlékszik rá, hogy például Balatonfüreden tyúkólat kellett bontanunk" - mutatott rá.

A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a határozatokat, csupán végrehajtja azokat - tette hozzá az elnök, aki beszélt arról is, hogy mivel érzékeny adatokkal dolgoznak, azokat nem oszthatják meg a közvéleménnyel.

"A közteherviselésbe vetett bizalmat és konkrétan

a közteherviselést végrehajtó szervezetbe vetett bizalmat erősen amortizálhatja az, ha az adózók akár az ízlésüknek megfelelő, akár az ízlésükkel ellentétes politikai vélemény képviseletében látják a NAV-ot.

A NAV viszont nem pártpolitizál. Természetesen az adópolitika formálásában részt veszünk, a társadalommal együtt élünk. A politika eredetileg a város vagy a közügyeinkkel való foglalkozást jelenti. Természetesen különböző szakterületeink a saját szakmájukon belül ilyet végeznek" - részletezte.

Vágujhelyi Ferenc hangsúlyozta: a jog és a társadalom nyelve nem mindig pontosan ugyanaz, különösen a stílusát tekintve. Ezért is fordulhat elő, hogy a NAV reakciója sokszor kontraproduktív. Ezt lefordítani a társadalom nyelvére a média feladata - tette hozzá az elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×