eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tűzoltók dolgoznak egy teljes terjedelmében lángokban álló, nagyjából tízezer négyzetméteres kertészet oltásán Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron a Meddőhányó utcában 2024. február 6-án késő éjszaka.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Milliós bírságra figyelmezteti a háztulajdonosokat a katasztrófavédelem

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma.

Idén már 1387 esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7,5 millió négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Sajóbábony mellett volt, február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett a száraz fűKora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében. Hozzátették, amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet.

A szabadtéri tüzek elkerülése érdekében ezért az OKF arra kér mindenkit, hogy tartsa be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladékot pedig ne égesse el senki.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Ha a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

Végül felhívta a figyelmet az OKF, hogy a tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően 20 ezer forinttól akár 3 millió forintig terjedő bírság is kiszabható.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×