eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Képviselők szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg Windisch Lászlót az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új vezetőjének, 11 szavazat érvénytelen volt.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Államfőválasztás előtt az Országgyűlés - eljött a svédek nagy napja is

Orbán Viktor miniszterelnök beszédével indul a a parlamenti tavasz. Köztársasági elnököt választhat és Svédország NATO-tagságát is megszavazza az Országgyűlés hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első munkanapja hétfőn 13 órakor. A képviselők négy közelmúltban elhunyt társuk,

  • a kisgazda Czoma Kálmán,
  • a szocialista Tóth Gyula és
  • az SZDSZ-es Tamássy István, valamint
  • Turgyán Tamás örmény nemzetiségi szószóló

életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalók egyike a korábbi bejelentés alapján Orbán Viktor miniszterelnök lesz. Felszólalását, az ellenzéki viszonválaszokat és a kormányfő riposztját követően a parlament megtárgyalja Novák Katalin köztársasági elnök lemondási nyilatkozatát, szavaz is róla, és várhatóan Lezsák Sándor alelnököt bízza meg azzal, hogy legyen Kövér László helyett házelnök, amíg Kövér László ideiglenesen - már másodszor, csakúgy, mint 2012-ben, Schmitt Pál lemondásakor - az államfő feladatait látja el. A távozó államfő 5 perces időkeretben fel is szólalhat.

A parlament szavaz Svédország NATO-csatlakozásáról is, erről a miniszterelnök a február 17-ei évértékelőn így szólt:

"Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását."

Gurmai Zita szocialista képviselő mentelmi ügyének megtárgyalása után az Országgyűlés délután köztársasági elnököt választ. Az új államfő várhatóan Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke lesz, akit a Fidesz-KDNP jelölt.

Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges, tehát lehetséges, hogy az ellenzéki pártok is jelölnek államfőjelöltet.

"Az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb ember, rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét leginkább meg tudja testesíteni" - fogalmazott csütörtökön a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésnek helyszínén, Balatonalmádiban Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.n A titkos szavazás eredményének kihirdetése után a megválasztott köztársasági elnök esküt tesz és beszédet mond, majd interpellációk és azonnali kérdések következnek, a tervek szerint közel 3 órán keresztül.

Kedden reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a plenáris ülés, majd egy fogyasztóvédelmi előterjesztés kerül a törvényhozás elé.

Március 4-én, hétfőn napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések hangoznak el az Országgyűlésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×