eur:
390.09
usd:
365.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.
Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Drasztikus változás jön a társasházi közös költségnél

Az infláció és a banki díjak változása miatt jelentősen emelkedni fog a lakástulajdonosok terhe.

Jelentősen emelkedhetnek a közös költségek – mondta az Indexnek Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

Ami biztos, hogy emelkedik, az a banki költség: azoknak, akik csekken fizetik a közös költséget, már 1500 forint pluszköltséget is felszámolhatnak. A biztosítások díja szintén emelkedik, várhatóan 15-20 százalékkal, de akár 50 százalékos növekmény is előfordulhat. Ezenkívül a közös képviselői díjazást is emelni kell az inflációval, ugyanez vonatkozik a takarítók díjköltségeire is. Erre jön a liftszolgáltatók költségei, a karbantartás, a mentés és a hatósági ellenőrzés ára is emelkedik, jellemzően inflációkövető módon. Ahol vannak gondnokok vagy fűtők, velük is számolni kell. A karbantartási költségek jelentős hányadot tesznek ki, a szakemberek munkadíjai pedig soha nem lefelé mennek" – sorolta Molnár Sándor.

Molnár Sándor hangsúlyozta, a karbantartások folyamatosak, szinte mindig adja magát valamilyen probléma, például csőtörés vagy lakatosmunka, de felújítani is muszáj.

A főtitkár arról is beszélt, hogy egyelőre nem jelentősen az elmaradások a közös költségnél, de most 15-20 százalékos emelkedés biztosan várható.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×