eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Hetven új keresztnevet hagytak jóvá, nagyon vicces is van köztük

469 kérelemről döntöttek, az elfogadott nevek száma 70 volt, ebből 43 női és 27 férfinév.

A 24.hu ismerteti a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz beérkező keresztnévkérelmeket és azokat, amelyeket jóváhagytak.

469 kérelemből 70-et fogadtak el, ebből 43 női és 27 férfinév.

Raátz Judit tudományos főmunkatárs a lapot arról tájékoztatta, hogy jogszabály mondja ki, nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni, a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott.

Ilyen volt a női nevek közül a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette. A férfiaknál a favorit a Noah és a Deniel: minden évben legalább 15-20-szor kérik ezeket a neveket, de volt, aki a Paul, Johann, Arthur, Hugo, Gerald nevet szerette volna anyakönyveztetni.

Egy éve a török sorozatok miatt a törökös nevek voltak népszerűek, de ez a trend némileg alábbhagyott. Mindenesetre az elfogadott nevek között is találhatunk török neveket, ilyen az Ájlá női név, jelentése fénykoszorú, illetve a Nazir, Berk férfinevek. De akadt olyan török név is, amely amiatt nem kerülhetett föl a listára, mert uniszex név, ilyen a Dzsánszu és a Baran.

2023-ban két egyéni névalkotás is zöld utat kapott, mivel az ilyen típusú nevek jellemzőek a magyar női nevek között.

Adható név ma már a virágnévi eredetű Kikerics, illetve a madárnévi Lile alak.

A szakember megemlített két írói névalkotást is, amelyeket szintén engedélyezett a bizottság: az egyik a Szmilla név, amelyet Peter Hoeg dán író alkotott meg 1992-ben. A másik irodalmi név a Zaira (Voltaire egyik tragédiájának főszereplőjét hívják így), amely megtalálható az olasz, francia nyelvterületeken.

Ami a férfineveket illeti, itt is találni angol (Klinton), szláv (Sztoján, Szvjatoszláv), arab (Saif) és skandináv (Szigurd) neveket. Irodalmi névalakok is megihlették a kérelmezőket, erre példa a Galahad, aki az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja, és a Legolász, Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének szereplője. Ezt a két nevet szintén engedélyezték.

Furcsa kérelmekből sem volt hiány

A női nevek között előfordultak mesealakoktól kölcsönzött nevek, mint a Lolka vagy a Röneszmé, és túlságosan becéző alakok egyaránt: Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia.

A férfinevek között kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), két név összevonásából alkotottat, mint a Zoján (Zoltán + János) és mesefigura nevét (Pumba) egyaránt felfedezni.

Volt, aki a Szentistván nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra. Előfordult a Jézus és a Lucifer nevek kérelme is. A becenévi alakokat továbbra is előszeretettel próbálják bejegyeztetni a szülők, sikertelenül: Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola, Ari.

Elutasítva

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elmondta, vannak olyan favorit keresztnevek, amelyek időről időre visszatérnek, ha elutasításra kerülnek. Nőknél ilyen a Maya, a Fanny, az Éden vagy a Röneszmé, a férfiaknál pedig szintén az Éden, valamint a Noah és a Deniel.

Raátz Judit érdekességként említette, hogy a lányoknál a körülbelül 1500-féle névből majdnem 600 olyan név van, amit csak egyetlen kislány kapott 2022-ben. A férfinevek esetében pedig megközelítőleg 1200 névféleségről beszélhetünk, és ennek a fele, azaz több mint 600 név csak egyszer fordult elő.

Hagyományosak

A szakember reményét fejezte ki, hogy a szülők a hagyományosabb, ma már ritkának számító, régebbi neveket is nagyobb számban választják majd. Ez egy lassú folyamat szerinte, de vannak biztató jelek, hiszen 2022-ben félszáz Júlia nevű újszülött volt, és közel 50 kislány kapta a Mária nevet, míg a fiúknál tavalyelőtt az István nevet több mint 300-nál, a József és János nevet 200-nál többen kapták.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×