eur:
390.77
usd:
365.5
bux:
68282.28
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
fotó: ER Productions Limited/GettyImages
Nyitókép: ER Productions Limited/GettyImages

Szörnyű balesetekbe hajszolta a munkásokat egy békéscsabai cég normája

Megsértették a munkavédelmi szabályokat, és ennek következtében súlyosan megsérült két dolgozó – ezért, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 65 éves gyulai és egy 33 éves békéscsabai férfi ellen.

A 65 éves férfi munkavédelmi szakemberként, a 33 éves férfi pedig öntödevezetőként dolgozott ekkor egy békéscsabai – könnyűfémöntéssel, fémtartályok gyártásával, fémfelület-kezeléssel foglalkozó – gazdasági társaságnál – számol be a beol.hu a vármegyei főügyészség alapján.

A cégnél 2021. július 20-án súlyosan megsérült egy betanított munkás, aki egy öntőgépen dolgozott. A sértett feladata volt a hőtartó kemencétől a géphez vezető csatorna tisztítása is. A férfi a nem állította át a berendezést kézi vezérlésre azért, hogy az öntődugattyú szárának és kengyelének a mozgását leállítsák. A sértett rosszul számolta ki a ciklusidőt, és a berendezés mozgásba lendült a tisztítás során. A sértett keze beszorult a gépbe, a férfi nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A sértett azért szabálytalankodott, mivel több év alatt helytelen gyakorlat alakult ki az üzemben.

Azért nem állították át a gépeket, hogy teljesíteni tudják a normát.

A cégnél a baleset után sem változtattak a helytelen gyakorlaton, ami rövid időn belül újabb súlyos balesethez vezetett. 2021. október 7-én egy másik betanított munkás egy másik öntőgépen dolgozott, és szintén nem állította át a gépet kézi vezérlésre a csatorna tisztításakor. A sértett lába beszorult a gépbe. Itt a férfi olyan súlyosan megsérült, hogy csonkolni kellett a bal lábszárát, tehát a baleset maradandó fogyatékosságot eredményezett.

A két vádlottnak azért kell bíróság elé állnia, mert eltűrték az évek óta fennálló helytelen, a dolgozók testi épséget veszélyeztető gyakorlatot, a munkavállalók szabálytalanságait. Pénzbüntetést kértek rájuk.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×