eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Researcher analyzing agricultural grains and legumes in the laboratory. GMO research of cereals. Testing of  genetically modified seeds
Nyitókép: AlexRaths/Getty Images

Új szabály jön itthon a GMO-s élelmiszerekre

Készül egy jogszabály, amelynek alapján külön polcokon kell majd árulni a génmódosított alapanyagokat tartalmazó élelmiszereket – derült ki az Országgyűlés plenáris ülésén. Lesz jelölés, amiről fel lehet ismerni a GMO-s termékeket.

A fogyasztónak jogában áll tudni, hogy mit vesz le a polcról – hívta fel a figyelmet kérdésében Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

„Miért csak apró betűvel jelenik meg a GMO-tartalom a termékeken? Nem gondolja a tisztelt államtitkár, hogy a fogyasztó oldalról szerencsésebb lenne egy egységes jelölés, matrica vagy embléma formájában ezeknél a termékeknél? – tette fel a kérdést a politikus az Országgyűlésben. Felvetése aktualitását az adja, hogy a mezőgazdasági bizottság ülésén Font Sándor elnöktől elhangzott: készülőben van egy olyan jogszabálytervezet, egy javaslat, aminek értelmében a GMO-tartalmú termékek külön polcra kerülnének az áruházakban – mondta.

„Ezzel kapcsolatban merült fel bennünk a kérdés, mit is jelent, hogy egy élelmiszer GMO-t tartalmaz? Azt jelenti, hogy az élelmiszer direktben GMO-tartalmú anyagot tartalmaz, vagy pedig azt, hogy valami másodlagos módon tartalmazza a GMO-t? Olyan állat húsából készült, ami GMO tartalmú takarmánnyal lett etetve.

A mi véleményünk szerint a GMO-s takarmányt fogyasztó állat húsa nem GMO-mentes, hiszen nem tudjuk, milyen hatással van az állatra és a fogyasztóra”

– jegyezte meg Bencze János.

A tervek szerint a jövőben elkülönítve forgalmazzák majd a GMO-tartalmú termékeket – jelentette be válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy az uniós tagországoknak lehetőségük van nemzeti hatáskörben szabályozni, hogy mely esetekben lehet feltüntetni az élelmiszereken vagy takarmányokon a GMO-mentességet.

„Szeretném megerősíteni, hogy ezek a jelölési, tanúsító védjegyek várhatóan miniszter úr támogatásával bekerülnek a kereskedelmi forgalomba hozott árukra is, és elkülönítésre fognak kerülni azok az árucikkek, amikben egyértelműen kimutatható a GMO vagy GMO-s alapanyag az európai uniós irányelvek számadata szerint” – közölte az államtitkár.

Jelenleg akkor kell feltüntetni egy árun, hogy GMO-t tartalmaz, ha az 0,9 százaléknál nagyobb mennyiségben van benne – tette hozzá az agrárminiszter helyettese, emlékeztetve arra, hogy ez egy uniós rendelkezés, a tagállamok mozgástere tehát korlátozott.

Mindazonáltal Magyarországon jellemzően nincsenek jelen a GMO-t tartalmazó termékek a piacon

– jelezte Farkas Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×