eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Reszkethetnek a gyorshajtók – üzentek a rendőrök, és helyszíneket is megjelöltek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a gyorsulási versenyek és a gyorshajtás ellen - mondta a közlekedésrendészeti főosztály vezetője.

Balogh Ádám emlékeztetett: a hatóság fokozottan ellenőrzi azokat a budapesti útszakaszokat, ahol korábban rendszeresek voltak az illegális gyorsulási és driftversenyek a júliusi, egy kerékpáros halálát okozó Árpád hídi baleset óta.

A rendőrök nemcsak járőrautókból, hanem civil járművekből is ellenőrzik a közlekedőket. A hatóság a sebességmérésen kívül ügyel arra is, hogy tuningolták-e, átalakították-e szabálytalan módon a tulajdonosok a járműveket; ezekben az akciókban a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőrei mobil vizsgálóállomásokkal vesznek részt - tette hozzá.

Az illegális gyorsulási, illetve driftversenyek résztvevői korábban a közösségi médiában nyíltan szervezték találkozóikat, majd a fokozott hatósági ellenőrzések hatására zárt csoportokat hoztak létre, de a BRFK ezek tevékenységét is nyomon követi, így képes megakadályozni a versenyek megkezdését - mondta az ezredes.

A BRFK egyeztetett a nagyobb parkolókkal rendelekező bevásárlóközpontok üzemeltetőivel, és

számos helyszínen forgalomtechnikai akadályokat - fekvőrendőröket - telepítettek az üzletek környékére, illetve azokat a helyeket, amelyek éjszaka nem tartanak nyitva, reggelig le is zárják.

Balogh Ádám egy új jelenségre is felhívta a figyelmet: egyes sofőrök szándékosan, a rendőrök jelenlétében driftelnek, vagy követnek el más közlekedési szabálysértést, miközben autójuk utasa mindezt videóra rögzíti, és a közösségi médiában megosztja.

A járőrök ezt minden esetben helyszíni bírsággal büntetik - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Az Árpád hídon júliusban bekövetkezett halálos baleset után, októberig

  • 1100 rendőr részvételével 214 alkalommal tartottak ellenőrzést az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek és a driftelések miatt, és
  • gyorshajtásért 594 helyszíni bírságot szabtak ki több mint hatmillió forint értékben.
  • Engedély nélkül átalakított járművek miatt kilencszer szabtak ki helyszíni bírságot, tíz feljelentést tettek és kilenc forgalmi engedélyt vontak be.
  • A driftelők közül huszonnyolcat bírságoltak meg, és négy feljelentést tettek.
  • A fokozott ellenőrzések 82 ittas vezetőt is kiszűrtek, tizenketten bódult állapotban vezettek, és tizenhárom körözött embert is elfogtak.
  • Az intézkedések alkalmával a BRFK száztíz büntető feljelentést tett.

A Telex azt is megírta, hogy július 1-je óta összesen közel 3000 felvétel készült gyorshajtókról, és 17 millió forintnyi bírságot szabtak ki a fővárosban. Balogh Ádám rendőrezredes azt is hozzátette, hogy már a nyári tragédia után néhány nappal több olyan száguldozót is elfogtak a helyszínen, akik 150-nel, vagy akár 170-nel hajtottak. A lap azt írja, a gyorshajtási bírságokból származó összeg kétharmada közigazgatási bírság, ugyanis közel háromezer esetben nem állították meg a letraffipaxozott autót, hanem utólag küldtek fizetési felszólítást az üzembentartójának.

A budapesti közlekedésrendészet vezetője azt is elmondta, több kerület vezetősége is kérte traffipaxok telepítését azokra az útszakaszokra, ahol rendszeresek az illegális versenyek. Ezeket a kérdéseket minden esetben megvizsgálják, és a helyszín kiválasztásában a környéken élők bejelentéseire is támaszkodnak.

A portál szerint a rendőrség nyitott a legális versenyek szervezőivel való egyeztetésre is, mert a hatóság célja is az, hogy a lehető legtöbben válasszák a zárt pályán zajló autós programokat, és ne az utcán versenyezzenek.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×