eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Monetáris Tanács - a nap hírei

Elfogadta a jövő évi adóváltozásokat a parlament. Közelinek nevezte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást a Hamász politikai vezetője

Ismét kamatot vágott a Monetáris Tanács. Az alapkamatot 75 bázisponttal 11,5 százalékra csökkentette, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke egy múlt heti rendezvényen azt mondta, az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé teszi, hogy az MNB az alapkamat csökkentését folytassa a következő hónapokban. A testület a döntés után kiadott közleményében hozzátette: a külső kockázatok továbbra is az óvatos megközelítés fenntartását indokolják.

Elfogadta a parlament a jövő évi adóváltozásokat: egyszerűbbé válik a többi között a személyijövedelemadó- és járulékszabályozás. Újabb 1 évvel meghosszabbították a reklámadó felfüggesztését. Nem kell személyi jövedelemadót fizetni a tradicionális szerencsejátékokon elért nyeremények után. Az áfatörvényben meghatározták az e-nyugta szabályait és jövőre indul az e-áfarendszer a vállalkozásoknak.

Jóváhagyta a globális minimumadóról szóló törvényeket az Országgyűlés. Külön jogszabály ülteti át a magyar jogba a globális minimumadóról szóló uniós irányelvet. Az előterjesztés a 750 millió euró feletti bevétellel rendelkező vállalatcsoportokra vezeti be az új adóterhet. A minimumadó mértéke 15 százalék. Varga Mihály pénzügyminiszter az általános vitában azt mondta: a kiegészítő adót akkor kell szedni, ha egy cégcsoport tényleges jövedelemadóztatása nem éri el a 15 százalékot. Döntöttek arról is, hogy december első pénteke ezentúl a Magyar Vállalkozók Napja lesz.

Változtatott a víziközmű-szolgáltatás szabályain is az Országgyűlés. Lehetővé vált, hogy eltérő vízdíjat fizessenek a lakossági és a nem lakossági felhasználók, továbbá hogy a miniszter országosan egységes víz- és csatornadíjat állapítson meg a nem lakossági területen. A társult önkormányzatok a jövőben már egyszerű többséggel is dönthetnek a közművek államra ruházásáról.

Önálló főpolgármester-jelöltet indít a Jobbik-Konzervatívok a jövő évi önkormányzati választáson a jelenlegi frakcióvezető-helyettes személyében. Brenner Koloman célként fogalmazta meg, hogy valós alternatívát mutasson a polgári Budapestnek. Úgy fogalmazott: meg kell szabadítani a fővárosi aluljárókat a ön- és közveszélyes egyénektől, megfelelő ellátórendszert kell létrehozni és javítani kell a köztisztaságon.

Virág Barnabás jegybank alelnök lehet a Budapesti Értéktőzsde új elnöke. A Magyar Nemzeti Bank, mint a tőzsde minősített többségű befolyással bíró részvényese tegnap kezdeményezte a BÉT rendkívüli közgyűlésének összehívását, ahol visszahívják Patai Mihályt, az Értéktőzsde igazgatósági elnökét.

Az eddigi 45-ről 10 százalékra csökkenti tulajdonrészét a Vienna Insurance Group biztosítócsoport magyarországi üzletágában az állam. Az együttműködés stratégiai keretek között folytatódik. A Magyar Állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Zrt. 2022. március 25-ével szerzett 45 százalékos kisebbségi részesedést a VIG csoport magyarországi üzletágában.

Közös vállalatot hoznak létre Magyarország, Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Bulgária villamosenergia-cégei, hogy nagy mennyiségűzöld energiát importáljanak Európába. A külgazdasági és külügyminiszter a zöld energiafolyosó irányító bizottságának ülését követően elmondta: a tervek szerint 2030 elején megkezdődhet a szállítás ezen az útvonalon, amihez az kell, hogy a világ leghosszabb, több mint 1100 kilométeres vízalatti vezetéke elkészüljön.

Kínálati többletre számít jövőre a globális olajpiacon a Nemzetközi Energiaügynökség illetékese. A szervezet olajpiaci és ipari részlegének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a globális olajkészletek alacsony szinten vannak. A Reuters úgy tudja, hogy az OPEC+ csoport a hónap végi ülésén mérlegelni fogja, hogy további kitermelés-csökkentést hajt végre, miután az árak szeptember vége óta mintegy 16 százalékkal csökkentek.

Jóváhagyta a szeptember végi választások után megalakult szlovák parlament a kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico új, immáron negyedik kabinetjének. A Smer, a Peter Pellegrini vezette Hlas és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt alkotta hármas koalíciónak 79 képviselője van a 150 fős parlamentben. Robert Fico első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően Prágába vezet, pénteken fogadja őt hivatali partnere, Petr Fiala.

A párbeszédet nevezte a tartós békéhez vezető egyetlen útnak Koszovó és Szerbia között a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg Belgrádban arról beszélt: a szövetség parancsnoksága alatt Koszovóban működő nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR két évtizede szavatolja a biztonságot minden ott élő számára. A szervezet főtitkára korábban Pristinában bejelentette: tartósan növelné koszovói haderejét a NATO, ezzel segítené a térségbeli feszültségek kezelését.

Közelinek nevezte az izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodást a Hamász politikai vezetője a Reuters-nek. A palesztin szervezet egy másik tisztségviselője azt mondta: a tárgyalások elsősorban a tűzszünet hosszúságáról, a Gázai övezetbe szállítandó segélyekről és az izraeli túszok, valamint az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedéséről szólnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×