eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Fico szlovák miniszterelnök és Zuzana Caputová államfő a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Bizalmat kapott Robert Fico, ezt a kormányprogramot szavazta meg a parlament

Jóváhagyta a szeptember végi választások eredményeképpen létrejött pozsonyi parlament kedden a még a múlt héten vitára előterjesztett kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico új, immáron negyedik kabinetjének.

A kormányprogramra a 150 fős pozsonyi törvényhozás 78 képviselője mondott igent, és 65-en nemet a jelen lévő 143 képviselő közül. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta hármas kormánykoalíciónak 79 képviselője van a parlamentben. A parlamenti vita és a kormányprogram jóváhagyása négy napig tartott, és több mint hetven képviselő szólalt fel rajta.

Robert Fico a kormányprogram parlamenti bemutatásakor a jövőbeli kilátásokról szólva "göröngyös", de az életszínvonal emelését célzó útról beszélt, illetve leszögezte: kormánya "mind a négy égtáj irányába nyitott" szuverén külpolitikát folytat majd.

A Fico-kabinet programnyilatkozatát a vita során a parlamenti ellenzék leggyakrabban arra hivatkozva bírálta, hogy szerintük kevés konkrétumot tartalmaz.

A dokumentumot részben hasonlóképpen - konkrétumokat hiányolva - minősítette a felvidéki magyar párt, a választásokon a parlamenten kívül rekedt Szövetség is, amelynek elnöke, Forró Krisztián a ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak úgy nyilatkozott: úgy tűnik, a nemzeti közösségek kérdése ennek a kormánynak sem fog a prioritásai közé tartozni, s bebizonyosodott, hogy Szlovákiában a felvidéki magyar közöség megmaradása csak a Szövetségnek fontos.

A kormányprogramban az áll: az új szlovák kormány olyan erős szociális és jogállamot akar előtérbe helyezni, amely jól működő és szükséges mértékben szabályozott piacgazdaságon alapszik. Rámutattak: az új kabinet olyan lépések megtételét tervezi, amelyek modern és hatékonyan működő állammá teszik Szlovákiát, olyan állammá, amely hangsúlyt helyez a szociális biztonságra, a vállalkozói közeg versenyképességére, az oktatás és az egészségügy minőségének növelésére, valamint arra, hogy erősítse a társadalom jogállamba vetett bizalmát.

A kormányprogramban egyebek mellett leszögezik, hogy véget kell vetni "a biztonsági erőkkel politikai célok érdekében történt visszaéléseknek", és

figyelmet kell szentelni a nemzeti önérzet, a függetlenség, az "egészséges hazafiság", valamint a nemzeti és kulturális hagyományok iránti tisztelet erősítésének.

A dokumentumban leszögezik: az új kormány az ukrajnai konfliktusnak a nemzetközi jogon alapuló, Ukrajna függetlenségét, területi egységét és az önvédelemhez való természetes jogát tiszteletben tartó megoldását támogatja. Ugyanakkor leszögezték: az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy a konfliktus katonai megoldására nincs kilátás, s a szlovák kormány a nemzetközi közösségnek a tűzszünethez és béketervekhez vezető kezdeményezéseit fogja támogatni. A programnyilatkozat egy másik pontjában leszögezik: a kormány szociális-gazdasági célkitűzései nem teszik lehetővé a védelmi kiadások növelését.

A dokumentumban megállapítják továbbá: az országra a schengeni és euróövezeti csatlakozás után újabb kihívások várnak.

Ilyen az a brüsszeli igyekezet is, amely a EU-n belül alapvető ügyekben többségi jóváhagyással váltaná fel az egyhangú döntéshozatalt.

Leszögezik: sem ez, sem a migrációs kvóták bevezetésére tett kísérletek nem egyeztethetők össze az új szlovák kormánynak az európai uniós tagságról és a nemzeti érdekek védelmének szükségességéről alkotott elképzeléseivel.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva közölte: a kedden bizalmat kapott új pozsonyi kabinet miniszterelnökének első külföldi útja - a hagyományoknak megfelelően - Prágába vezet, Robert Ficót pénteken fogadja hivatali partnere, Petr Fiala.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×