eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Lázár János építési és közlekedési miniszter érkezik a MÁV Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának alakuló ülésére a MÁV budapesti székházban 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

MÁV, LMBTQ, rezsicsökkentés, benzinár – a Margit hídon gyalogolva adott interjút Lázár János

Budáról Pestre gyalogolva adott interjút az építési és közlekedési miniszter. Szóba került, hogy miért nem biciklivel közlekedik, a fájós dereka, de a MÁV átalakítása is.

"Napi 5-6 kilométert kell gyalogolnom, ez az orvosok tanácsa, mert derékfájós vagyok" - mondta Lázár János a beszélgetés elején a Blikknek arra a kérdésére, hogy miért nem kerékpárral közlekedik, ha már sportosan megy a munkába.

Szerinte amúgy is a budapesti utakon óriási a forgalom, ezeket nem arra tervezték, hogy ennyien és ennyiféle járművel használják. Ahhoz szűkek, hogy legyen rajtuk villamos, troli, autóbusz, autó, gyalogosforgalom, roller, kerékpár. A biciklis közlekedést támogatni kell, de csak úgy, hogy a biciklisek ne legyenek veszélyben.

Ugyanakkor Budapestre sokan járnak be autóval, tőlük nem elvárható, hogy biciklivel jöjjenek, de a dugódíjat nem utasítja el, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "számos eretnek gondolatom van".

A MÁV-ról fián keresztül gyűjt tapasztalatot. Szerinte reálisan gondolkodik a helyzetről: "Nagyon sokra becsülöm az ott dolgozó 57 ezer ember munkáját. Nehéz körülmények között kell helytállniuk, de muszáj javítani a szolgáltatás színvonalán. Egy éve sincs, hogy belekezdtem, igyekszem helytállni."

Vitézy Dávid volt államtitkár őt és tárcáját érintő megnyilvánulásaira azért nem reflektál, mert "nem akarok beleszólni a budapesti főpolgármester-választásba".

Úgy látja, hogy a távolsági és a nemzetközi vonalakon lehet, hogy drágább a MÁV, de az országbérlet és a vármegyebérlet nagyon bejött, hárommilliót adtak el belőle. Országhatáron belül a tömegközlekedés ára kifejezetten "méltányos".

A bezárt vonalakról decemberben tartanak egy felülvizsgálatot,

hogy a tíz vonal hogyan szolgált korábban, illetve mennyire váltak be helyettük az autóbuszok.

Ami a benzinárakat illeti a háborúk idején be kell rendezkedni a 600 forint/liter körüli összegre. A rezsicsökkentésről, pontosabban a gázárról pedig úgy fogalmaz:

"A lakosság 90 százaléka most is olcsóbban kapja, mint bárki Európában. A rezsicsökkentéssel jól jártak az emberek."

Végül az interjúban szóba került L. Simon László menesztése a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. Sajnálja, hogy a főigazgató nem tudott együtt dolgozni Csák János miniszterrel, mert amúgy "László egy kiváló ember".

Ami a World Press Photo-kiállítást és annak LMBTQ-témájú képeit illeti, szerinte "van, ami gyereknek való, van, ami nem", de a fotókat még nem látta, így mélyebben nem foglal állást az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×