eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: László Imre/Facebook

Fontos kérdésben vár választ egy budai kerület az államtól

Csaknem ötezer újbudai írta alá azt a petíciót, aminek nyomán az Ulászló utcai úgynevezett saroktelken lakóházak helyett parkot, majd bölcsődét és házi gyermekorvosi rendelőt építhet a kerületi önkormányzat. Ehhez azonban még a terület egy részét birtokló államnak az engedélyére is szükség van.

Az ott élőkkel folytatott többszörös egyeztetés után megkezdődött a munka XI. kerület Ulászló utcai saroktelken, ami így közparkkal, bölcsődével és védőnői rendelővel gazdagodhat.

Újbuda polgármestere szerint a történet meglehetősen régre nyúlik vissza, ugyanis a korábbi kerületvezetés kötelezettséget vállalt, és a szerződést írt alá az állammal közösen, hogy az adott területen két hatemeletes társasház épüljön, mintegy 36 lakással. Ez ellen viszont a környékbeliek szót emeltek, a tiltakozás pedig olyan mérvű lett, hogy végül az önkormányzat döntött: az érvényben lévő, állammal megkötött szerződés ellenére nem építi fel az említett épületeket, hanem egy új terv alapján megőrzi a parkrészt, ami mellett egy bölcsődét és egy házi gyermekorvosi rendelőt hoz létre – ismertette László Imre.

Hozzátette: ennek az első lépésénél tartottak, amikor a tervező bevonásával ismertették, hogy mintegy 80 millió forint értékben megkezdődött a park rendbehozatala, ami várhatóan az év végére befejeződik.

Több mint 2400 cserjét és évelőt, valamint további nyolc fát fognak a parkban elültetni. A soron következő munkálatokhoz azonban az állam jóváhagyása is szükséges, ami a terület harmadának a tulajdonosa. A labda tehát az állami vagyonkezelő térfelén pattog, tekintettel arra, hogy még nem érkezett válasz a kerület javaslatára, illetve az ott élők kérésére – fogalmazott László Imre.

„Becsatoltuk azt a több mint 5000 aláírást tartalmazó petíciót, ami hangsúlyozottan tartalmazza a jogosságát az általunk hozott döntésnek.”

A teljes beruházás több milliárd forintjába kerülne az önkormányzatnak, és egy sikeres pályázati kiírás után optimális esetben 2-2,5 év alatt valósulhatna meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×