eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook

Több mint ötven új traffipax kerül ki Budapesten, némelyik már működik is – itt vannak a részletek

Az első kerületben tíz mérőt is felszerelnek, de a főváros 45 kameráról kötött szerződést.

A nagy visszhangot kiváltó balesetek, mint a Ferenc körúti gázolás vagy az Árpád hídi tragédia után a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is bejelentették, hogy a rendőrséggel együttműködve sebességmérőket szerelnek fel a budapesti utakra. A vezess.hu most utánajárt, hol tartanak a fejlesztések.

Mint kiderült, az elsők között lépő II. kerületi önkormányzat a tervezett trafiboxokból már négyet üzemeltet. Ezek az eszközök jellemzően 160-180 centi magas, kis ablakokkal rendelkező dobozok, amelyekből a traffipaxok figyelik és mérik a járművek sebességét. További három mérőt napokon belül kezdenek majd kiépíteni a kerületben, mert mostanra született minden szükséges engedély és hozzájárulás. Ráadásul az eredetileg tervezett hét sebességmérő mellett további hármat terveznek, már a helyszíneket is kijelölték:

  • Kapy út 40. – üzemel
  • Máriaremetei út 132. – üzemel
  • Nagykovácsi út 4. – üzemel
  • Törökvész út 31. – üzemel
  • Zöldlomb utca 24. – október végétől telepítik
  • Árpád fejedelem útja 12. – október végétől telepítik
  • Hidegkúti út 128. – október végétől telepítik
  • Budakeszi út – tervezett
  • Hűvösvölgyi út – tervezett
  • Pusztaszeri út – tervezett

A trafiboxokba helyezett traffipaxokat a rendőrség üzemelteti, az ő régóta meglévő informatikai rendszerükbe kerülnek az adatok, és ők is küldik szét a bírságokat.

A fővárosi önkormányzat a közlekedésbiztonság fokozása érdekében első lépésként 45, fixen telepített, folyamatosan működő, sebességmérésre is alkalmas kamera beszerzéséről kötött már szerződést, sőt kísérleti jelleggel két kamera a korábban megrongált Váci úti sebességmérők közvetlen közelében már jelenleg is működik.

A további kamerák elhelyezésének helyszíneiről már egyeztetnek az érintett szervezetek, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, az ORFK és a BRFK, valamint a Budapest Közút. Ezek fix sebességmérők lesznek, a telepítésük után hitelesítik majd őket, aztán normál működés szerint az adatok automatikusan kerülnek át a VÉDA rendszerbe.

Korábban az I. kerület is jelezte, sebességmérők telepítését tervezi, de most azt közölte, a kerületi rendőrkapitányság által javasolt helyszínek fővárosi kezelésűek, ezért ezekről a fővárosi önkormányzattal egyeztetnek, de trafiboxok számáról és helyszínéről bővebb tájékoztatás nem tudtak adni.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×