eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Calculator with wooden house and coins stack and pen on wood table. Property investment and house mortgage financial concept
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

A szakértő elmondja, okoz-e árrobbanást a csok plusz az ingatlanpiacon

A lakáspiac visszafogott teljesítményt mutat, mert az elmúlt másfél évben – a kedvezőtlen kamatkörnyezet és a magas lakáshitelkamatok miatt – a vevők 40 százaléka eltűnt a piacról – mondta az InfoRádióban az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László szerint ezért a csok plusz hitelkonstrukció megjelenésével sem lehet gyors felpattanásra számítani az ágazatban.

Balogh László a szerdai Kormányinfón tett bejelentések közül kiemelte, hogy 2024. január elsejétől a kétgyermekes családok az eddigi 1,3 és 2,6 millió forintos használt, valamint új lakás vásárlására nyújtott vissza nem térítendő támogatás helyett 10 milliót kaphatnak, ami háromszoros, illetve hétszeres összegű támogatást jelent. A háromgyermekes családok pedig az eddig elérhető 2,2 és 10 millió forintos támogatás helyett duplaannyi vagy ötszörös hozzájáruláshoz juthatnak.

Ugyancsak újdonság, hogy a szerdán bejelentett támogatási rendszer már nem tesz különbséget használt és új lakások között, ennek pedig jelentős hatása lehet az ingatlanpiacra. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a lakáspiaci forgalom túlnyomó részét használt lakások adásvétele teszi ki, így valószínűleg a kedvezményes hitelek is elsősorban a használt lakóingatlanok piacán „csapódnak le.” Hozzátette: az első lakásvásárlók számára 80 millió forintos értékhatárt írtak elő, ami a meglévő otthonukat eladó és nagyobb lakást vásárló családok esetében 150 millió forint lett.

„Ennek a jelenlegi ingatlanpiaci kínálat több mint 90 százaléka megfelel, tehát igazából ilyen értékben akár az új, akár a használtlakás-piacon megfelelő ingatlant tudnak választani maguknak a családok”

– magyarázta.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy az új hitelkonstrukció milyen hatással lesz az ingatlanok árára. Balogh László elmondta: amikor változik egy támogatási rendszer, természetes reakció, hogy mindenki az árak alakulását vizsgálja elsősorban. Meglátása szerint most egy olyan speciális helyzet állt elő, amikor a lakáspiac „meglehetősen visszafogott teljesítményt mutat, nagyon alacsony fordulatszámon pörög”, aminek az az oka, hogy

az elmúlt másfél évben a kedvezőtlen kamatkörnyezet és a magas lakáshitelkamatok miatt eltűnt a piacról a vevők 40 százaléka.

Ennek ismeretében a szakértő nem számít arra, hogy „nagyon gyors felpattanás” lenne a közeljövőben, hiszen ehhez olyan jelentős keresletnövekedésre lenne szükség, ami „a csökkenő árakat gyakorlatilag egy árrobbanásba taszítaná, erre azonban nagyon kicsi az esély.”

Igazán komoly árnövekedés azért sem várható, mert az a támogatás, amit a csok pluszt jelent a fiatal családok számára, tulajdonképpen egy visszafizetendő támogatás, amit az eladók sokkal nehezebben tudnak beárazni az eladó ingatlanokba. „Éppen ezért nagyon nehezen tudják zsebre tenni azt a támogatást, amit a fiatal családok kapnak, de lehet, hogy ez a tényleges tőkeelengedés csak az adásvétel után több évvel valósul meg” – fejtegette Balogh László.

Melyik ingatlantípusok lehetnek a legkeresettebbek?

A szakértő szerint az idei év hátralevő részében azt érdemes figyelni, hogy aktívabban jelennek-e meg az ingatlanpiacon azok a többgyermekes családok, akik már nem terveznek újabb gyermeket. Mint fogalmazott, főleg a 2-3 gyermekes családok számára alkalmas otthonok válhatnak keresettebbé 2023 végéig.

Ennek az időszaknak a „nagy nyertesei” az 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű társasházi lakások, valamint a 80-90 négyzetméternél nagyobb iker-, sor- vagy családi házak lehetnek.

Balogh László végül elmondta: majd csak a november közepén megjelenő részletszabályok adhatnak útmutatást arra vonatkozóan, mi lesz a kiválasztandó ingatlanokkal és a jövendőbeli otthonokkal. „Nagy változásokra nem számítunk abban a tekintetben, hogy mik lehetnek azok a paraméterek, amiknek a kiválasztott otthonoknak meg kell felelniük, amit a csok plusz segítségével vásárolna meg a vevő” – zárta gondolatait a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×