eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
House  on calculator. Home interest rates calculation. planning savings money to buy a home. mortgage and real estate investment.
Nyitókép: Ta Nu/Getty Images

Január 1-jétől új csok plusz hitelt indul az 5 ezer fő feletti településeken - a nap hírei

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét. 200 fős katonai misszió indulhat Csádba.

Január 1-jétől új csok plusz kamattámogatott hitelt indít a kormány az 5 ezer fő feletti településeken - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. Csák János a kormányinfón megerősítette: novemberre elkészülnek a részletszabályok. A falusi csok megmarad, amelyet egységesítettek. Az új városi csoknál a kamat 3 százalék lesz, egy gyermeknél 15, két gyermeknél 30, 3 gyermek esetében 50 millió forint lehet a kölcsön. Az első közös otthonnál 80 millió forintos a határ, míg lakásbővítésnél 150 millió.

Tovább egyszerűsítette az állam működését az Országgyűlés. Az állam a 2024/2025-ös tanévtől a középiskolában tanulóknak ingyenesen biztosítja a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges ismeretek elsajátítását. A jövőben a közszférában a munkáltató nem vonhatja le a szakszervezeti tagdíjat. A kötelező munkavédelmi oktatás egyes esetekben általános tematika átadásával is teljesíthető. A házassági szándékot a házasulók elektronikus úton is bejelenthetik.

Létrehozta a megújított Versenystatisztikai Adatbázist a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal - jelentette be a jegybank alelnöke. Virág Barnabás megismételte: az infláció további letöréséhez elengedhetetlenül fontos a verseny, az árak összehasonlíthatósága.

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását. Emellett a képviselők együttérzésüket fejezték ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Továbbra is jól van a Gázai övezetben rekedt 15 magyar állampolgár – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: folyamatos a kapcsolattartás az ott lévőkkel, akik között 4 család van és 10 kiskorú. A miniszter megismételte: a magyar kormány eddig összesen 445 magyar állampolgár menekített ki a területről ötször repültek be a Magyar Honvédség gépei a zónába.

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét António Gutteres főtitkár keddi kijelentései miatt. Izrael a terrorizmus igazolásának nevezte a főtitkár kijelentéseit, amelyekben arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása nem légüres térben történt, mert a palesztinok évtizedek óta megszállás alatt élnek. António Guterres visszautasította a vádakat, és hangsúlyozta: kiforgatták nyilatkozatait, mert ő nem mentegette a Hamász terrorcselekményeit. Eközben az Izraellel szembeni ellenállásról tárgyalt a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetősége. Megállapodtak az együttműködés folytatásáról.

Az ENSZ jelentése megállapítja: több milliárd dollárnyi nemzetközi segítségre szorul Gáza, hogy kompenzálja a gazdaságát évek óta sújtó korlátozásokat. A szervezet gyermekalapjának adatai szerint a harcok kezdete óta már 2.360 gyermek halt meg és több mint 5.300 sebesült meg a Gázai övezetben. A Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet tudatta: Egyiptom felől 8 élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket szállító teherautó jutott be a Gázai övezetbe.

Öngyilkos merénylet elkövetésével fenyegetőző palesztin férfit állítottak elő Brüsszelben. A 23 éves férfi a belga menekültügyi hivatalnál menedékjog iránti kérvényt nyújtott be, ám miután meghalt a családja Gázában, bejelentette, hogy öngyilkos lesz.

A csádi elnök meghívására 200 fős katonai misszió indulhat az afrikai országba - erősítette meg a honvédelmi miniszter az Országgyűlés erről szóló általános vitájában. A misszió hozzájárulhat a migráció megfékezéséhez, a terrorizmus elleni küzdelem támogatásához, és hátteret adhat egy gazdasági-humanitárius segítségnyújtási csomagnak, amelyet Magyarország a Hungary Helps részeként visz az országba.

Szlovákiában kinevezte Robert Fico kormányát Zuzana Caputová államfő. Robert Fico negyedik alkalommal lett Szlovákia miniszterelnöke, s ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök.

A magyar építészet napjává nyilvánította december 16-át, Kós Károly születésnapját a parlament. Lázár János építési és beruházási miniszter javaslatát a képviselők 184 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el.

Az üzleti turizmus lesz az ágazat motorja ősszel. A Magyar Turisztikai Ügynökség ismertette: a szövetségi nagyrendezvények száma alapján a konferenciavárosok legfrissebb globális rangsorában Budapest a 22. helyezést érte el, 4 helyet javítva 2019-es helyezéséhez képest.

Jóváhagyta a közösségi költségvetés ötletpályázat nyertes projektjeinek listáját a főpolgármester. A szavazatok alapján új fejlesztések indulhatnak 1 milliárd forint értékben. A nyertes pályázatok között van a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton, a Liget tér fásítása.

November elsejétől átmenetileg átveszi a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület budapesti hajléktalanellátásban dolgozó munkavállalóit a fővárosi önkormányzat. Erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Egyre közelebb kerül az ország déli határához az afrikai sertéspestis. Október közepén már Eszék-Baranya megyében is azonosították a vírust - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság kiemelte: a magyar állategészségügyi hatóság továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×