eur:
388.97
usd:
363.39
bux:
68177.52
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close Up hand. Businessman signing the agreement in the contract.
Nyitókép: AmnajKhetsamtip/Getty Images

Van egy újabb csok-változás

Az alapvető jogok biztosának javaslatára a rokkantsági ellátásban részesülők számára szélesebb körben hozzáférhetővé vált a csok.

Az alapvető jogok biztosa 2023. április 17-én az AJB-1665/2023. számon - a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételének jogszabályi feltételeivel összefüggésben - kiadott jelentésében felhívta arra a figyelmet, hogy a csok-rendeletek a támogatás igénybevételének előfeltételeként főszabályként előírják társadalombiztosítási jogviszony fennállását.

Az alapvető jogok biztosa javaslatot tett arra, hogy ez a feltétel ne vonatkozzon azon igénylőkre, akik kizárólag rokkantsági ellátásban részesülnek, tehát megváltozott munkaképességűek, és rendszeres keresettel - így társadalombiztosítási jogviszonnyal - nem rendelkeznek.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az alapvető jogok biztosához címzett, a jelentésre küldött válaszlevelében tájékoztatást adott arról, hogy a jelentésben foglaltaknak megfelelően 2023. szeptember 1-jei hatállyal módosították a csok-rendeleteket. A módosítás eredményeképpen a megváltozott munkaképességükre tekintettel rokkantsági ellátásban részesülő személyek - amennyiben a további jogszabályi feltételeknek megfelelnek - TB-jogviszony hiányában is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×