eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Amit eddig tudni lehet az új csok pluszról - és amit nem

Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány csok plusz néven - derült ki a kulturális és innovációs miniszter kormányinfós bejelentéséből. Az eddigi csok-konstrukcióhoz képest számos változás lesz.

A jelenleg elérhető csok-lehetőséghez képest nagy újdonság, hogy a 2024-től életbe lépő új, az 5000 főnél nagyobb településeken érvényes "városi" csok csupán kedvezményes hitelként indul, és nem lesz kezdeti állami támogatás. Így - bár a hitelhez kisebb önerő is elég - az indulás kissé nehezebb lehet, de a feltételeket aztán a második és harmadik gyermek megszületését követően könnyíti az állam. Pozitívum továbbá a megemelt hitelösszeg is.

Szintén újdonság a mostani konstrukcióhoz képest, hogy egy vállalt gyermek esetén is kérhető hitel,

illetve hogy a már megszületett gyermekeket is beleszámítják a gyerekszámba. Igaz, itt vannak még tisztázásra váró kérdések, például hogy két, gyermekes ember házasságakor a pontosan miként szólnak a gyermekszámra vonatkozó kitételek.

Kedvezőtlen viszont, hogy egyedülálló anyák már nem vehetik fel a csok pluszt (a mostani csok igényelhető számukra is), csak és kizárólag házasságban élők.

A bejelentés szerint a kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken akár a falusi csokkal együtt is.

Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal.

Az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalékos önrészt biztosítani (ez fele a mostani elvárásnak), másik lakásba költözés vagy bővítés esetében pedig 20 százalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük.

A hitel futamideje 10-25 év lehet.

A csok plusz hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető, de egy kétéves átmeneti időszakban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén.

  • A CSOK Pluszt telekvásárlásra nem lehet felhasználni.
  • Ismét lesz felső értékkorlát: az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint,
  • lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint.

(Az 5 ezer lakosúnál kisebb települések esetében nincs ilyen limit.)

Újdonság a mostani konstrukcióhoz képest, hogy egy évig csak a kamatot kell majd törleszteni, az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, így egy évvel meghosszabbodik a futamidő.

A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10-10 millió forintot elengednek.

Az első lakást vásárlók önerőhiánya egyes számítások szerint a Babaváró hitellel fedezhető.

Mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai tájékoztatón közölte, a részletszabályokat tisztázó rendelet a későbbiekben jelenik majd meg. Remélhetőleg ebből kiderül majd, hogy hogyan "számítanak" a korábbi kapcsolatokból származó gyerekek, marad-e a csok plusznál is az illetékmentesség és az áfa visszaigénylésének lehetősége.

A falusi csoknál is van változás: a kormány egységesítette a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás mértékét: egy gyermeknél 1 millió, két gyermeknél 4 millió, háromnál 15 millió forintra.

A kormány ingyenes típusterveket tett elérhetővé a családok számára, így tervezési költség is megtakarítható - emlékeztetett a Kormányinfón Csák János.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×