eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
29 July 2022, Bavaria, Rosenheim: A pump nozzle is stuck in the filler neck of a car at a gas station.  Anyone who wants to save money at the gas station while on vacation abroad will have to part with old rituals this summer. After all, filling up on the other side of the border is no longer as profitable as it used to be, and in some cases has become a minus business. Photo: Uwe Lein/dpa (Photo by Uwe Lein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Uwe Lein/picture alliance via Getty Images

A pénteki üzemanyagáraknak lesz, aki örülni fog, és lesz, aki nem

Változik a benzin és a gázolaj ára, de nem ugyanabba az irányba.

Vegyes képet mutatnak az új üzemanyagárak - írja a holtankoljak.hu tájékoztatása alapján a vg.hu. Az árfigyelő blog szerint ugyanis október 27-én jó eséllyel árváltozás lesz a kutakon. A bejelentés alapján

  • a benzin várhatóan 5 forinttal drágul majd,
  • ezzel szemben a gázolaj bruttó 3 forinttal olcsóbban lesz vásárolható.

Ezt figyelembe véve október végén: a 95-ös benzin literje átlagosan 608, a dízelé pedig 647 forint lesz. Ezek az árak maradnak a hónapban, a következő árváltozás majd november 1-től esedékes. Ezt majd jövő hét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A gazdasági portál szerint azzal, hogy a benzin ára emelkedik, lezárult egy szakasz a magyar üzemanyagárak statisztikájában,

ugyanis szeptember vége óta, egy hónapon át csökkent, összesen bruttó 57 forinttal. A dízelnél nem volt ennyire látványos és folyamatos az árcsökkenés, de a mostani 3 forintos engedménnyel már összességében bruttó 34 forintos áresés állt be szeptember vége óta.

A drágulás oka a szerző szerint az, hogy a közel-keleti helyzet miatt úgynevezett geopolitikai prémium is megjelenik az árakban. Ez főleg annak a félelemnek szól, hogy Irán vajon valamilyen formában bevonódik-e háborúba. Ha igen, az napi hárommillió hordó kitermelést fenyeget, aminek érezhető következményei lehetnek a nemzetközi piacokon.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×