eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Magyar Kiwi Becsehely

Egzotikus gyümölcsök Zalából: kivit és indián banánt termeszt egy fiatal magyar kertész

A dél-zalai dombos vidék kiváló terület egzotikus gyümölcsök termesztésére – mondta az InfoRádióban Miklós Ákos Márton, aki 12 évvel ezelőtt kezdett kivitermesztésbe becsehelyi ültetvényén, ahol indián banán is van már. A kertész egyedi terményeit a szupermarketekben is meg lehet találni.

Miklós Ákos Márton tisztázott egy félreértést: becsehelyi ültetvényén ugyanis nem banánt termeszt, hanem úgynevezett indián banánt, amelynek teljesen más íze van. „Ez gyakorlatilag a körte és a villanykörte esete” – jegyezte meg az ültetvénytulajdonos.

Az indián banán Észak-Amerikában honos gyümölcstermő, az indiánok nagy kedvence volt. Nem sokan ismerik. Ovális vagy gömb alakú, kívül zöldes-sárgás színű, belseje sárga színű, pudingos, krémes, lédús.

Magyar éghajlati viszonyok között is remekül megél, így a neki kedvező fekvésű hazai kertekbe is bátran lehet telepíteni.

A kivi viszont egy jól ismert gyümölcs, ugyanakkor Miklós Ákos Márton azt mondta, hogy sokan tévesen trópusi, mediterrán gyümölcsnek gondolják, pedig ez nem igaz. Kontinentális területről, a kínai Jangce folyó völgyéből származik. Dél-Kína nemzeti gyümölcse és a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos. Az ültetvénytulajdonos elmondása szerint a gyümölcs a tévhitekkel ellentétben nem igényel speciális klímát.

Családi örökség a kivi szeretete

Miklós Ákos Márton 2012 óta foglalkozik kivi és más egzotikus gyümölcsök termesztésével, számára előbbi az igazán nagy üzlet, melyet négy hektáron termel. A domboldalakon több ezer tő kivi sorakozik, a májusi virágzás után október közepén szüretelik. Becsehelyi ültetvényén és környékén megtalálható még mintegy 450 fajtából álló fügegyűjtemény génbankkal, valamint egy egzotikus dísznövényekből álló magánarborétum is.

A kertész figyelmét már gyerekkorában felkeltették a különleges gyümölcsök. Szüleivel gyakran nyaralt a Földközi-tenger térségében és mindig rácsodálkozott az egzotikus növényekre. „Sorra jöttek azok az impulzusok, hogy ezek között van sok olyan gyümölcs, amit meg lehetne termelni itthon is, csak nem foglalkoznak vele vagy elrontották a honosítást, mint ahogy ez történt a nyolcvanas években a kivi esetében is” – magyarázta.

A becsehelyi termesztő hozzátette: tudatosan a klimatikus viszonyok változása ellenére kezdett el egzotikus gyümölcsökkel foglalkozni. Mint mondta, az éghajlatváltozás egyik jelentős következménye, hogy tavasszal országszerte sokkal súlyosabb fagykárok érik mind az egzotikumokat, mind a hagyományos gyümölcstermőket a korábbi évtizedekhez képest. Ugyancsak nagy veszteségeket okozhat az is, hogy a téli nagyon erős felmelegedéseket hirtelen komoly lehűlések követik. Miklós Ákos Márton figyelte a körülményeket és alkalmazkodott az időjárási viszonyokhoz, azonban más fő szempont volt az, amely alapján eldöntötte, hogy belevág a mostani munkájába.

Több mint tíz évvel ezelőtt fedezték fel a családjával a kiváló adottságokkal rendelkező Zala vármegyei Becsehely déli fekvésű dombjait, melyek nagyjából száz méterrel emelkednek ki a völgyszintből. Az ültetvénytulajdonos kiemelte, hogy

birtokuk Zala nyugati, délnyugati részén található, ahol nincsenek nagyobb téli fagyok, ami kedvező az egzotikus gyümölcsök termesztése szempontjából.

A már említett indián banán egy annónaféle, az íze hasonló a csirimojóhoz, a mangóhoz, az ananászhoz vagy a krémalmához. „Nem lehet összevetni más hazai gyümölcstermővel, igazán különleges ízvilágot képvisel” – mondta Miklós Ákos Márton, akinek a terményeit ma már a szupermarketekben is meg lehet vásárolni.

Már az áruházakban is kapkodnak a becsehelyi kivi után

Családja először a fővárosban, a nagybani piacon értékesített gyümölcsöket néhány száz kilogrammos mennyiségben. Később itt figyelt fel egy beszállító Miklós Ákos Mártonék termékeire, különösen a magyar termesztésű kivi tetszett meg neki, és felajánlotta a becsehelyi termesztőnek, hogy áruházban is lehetne forgalmazni. Elkezdődött az együttműködés, amely sikeresnek bizonyult, igaz, idén nem került a szupermarketekbe becsehelyi kivi, mert jóval kevesebb termett a korábbi évekhez képest.

Egyes környezetvédők gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy lehetőleg kerüljük az egzotikus gyümölcsök vásárlását, hiszen ezeket több ezer kilométerről szállítják Magyarországra és bizonytalan a valódi származási helyük. Miklós Ákos Mártonék áruházakba szállított kivijén viszont mindig feltüntetik, hogy magyar termékről van szó és Becsehelyről származik, így ha van elegendő termés és eljut a bevásárlóközpontokba, nyugodt szívvel vásárolhatunk belőle.

A szomszédos országokból is jönnek a kiviimádók

Az idei visszafogottabb termés miatt döntött úgy Miklós Ákos Márton és családja, hogy Szedd magad! akciót hirdet. Az első ilyen kezdeményezés alkalmából

Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek látogatók Dél-Zalába.

Nagyon sikeres volt, hosszú, tömött sorok álltak, hiszen a Polai-hegyen termesztett kivi húsosabb, finomabb és édesebb is, mint a bolti.

A becsehelyi kertész hangsúlyozta: örömteli, hogy most már nem kell messziről behozni kivit, hanem itt van, Magyarországon is megterem és kiváló minőségű. „A kivit elsősorban Európában termelik: főként Olaszországban, Görögországban, Franciaországban és Spanyolországban, tehát azért nem érkezik annyira messziről. De valóban, ami a szállítást és a behozatalt illeti, ezt a 800-1000 kilométeres távolságot is le lehet rövidíteni – mondjuk Budapest esetében – 200-250 kilométerre” – mondta az InfoRádióban a kertész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×