eur:
389.21
usd:
363.88
bux:
68145.13
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Debrecen, 2020. június 25. Az ország keleti részén a Medárd napi esőzések óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben, mert az ozmózis hatására, főként a megy és cseresznye termés egy része megsemmisült. A megrepedt gyümölcsök rövid idő alatt rothadásnak indulnak.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Rossz hírek érkeztek két népszerű gyümölcsről

Ötödével csökkent az Európai Unió cseresznye- és meggytermelése, ami főként a kedvezőtlen időjárás következménye.

Az Európai Unióban az összevont cseresznye- és meggytermelésben Magyarország az ötödik legnagyobb termelőnek számít Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország után – írja piaci összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amit a VG szemlézett.

Az előrejelzések szerint a következő, vagyis a 2023–2024-es gazdasági év termelése 21 százalékkal, 657 ezer tonnára csökken, aminek a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés az oka. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés mérséklődését a tavaszi szezonban:

  • a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények,
  • a fagy és
  • a heves esőzések okozták.

Lengyelország termése a becslések alapján a tavalyinál 20 százalékkal alacsonyabb, 208 ezer tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 ezer hektár maradt. Spanyolország eközben folyamatosan növeli a beültetett területet, mintegy 29 400 hektárra. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 ezer tonnát tesz ki, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző szezonban. A visszaesést a 2023 májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések következtében keletkezett károk okozták. Ezeknél is nagyobb a terméscsökkenés Olaszországban, ahol a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések sok helyütt gyümölcsrepedéseket okoztak.

Magyarországon a két gyümölcs közül a meggy a domináns, aminek a termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárt tartanak nyilván. A becslések szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 1128 tonna, míg a meggyé 85,988 ezer tonna körül alakult.

Az unióban Spanyolország és Görögország számít nagy szállítónak, összességében pedig az Európai Unió meggyből és cseresznyéből nettó importőr. Az uniós import közel 70 százaléka Törökországból érkezik. Az EU-ban termelt cseresznye és meggy nagy része a közösségen belül talál piacra, az export unión kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Fehéroroszország és Ukrajna. A mostani gazdasági évben az Európai Unió cseresznye- és meggyexportja kismértékben csökkent, 16,4 ezer tonnát tett ki, 61 millió dollár értékben – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

Mentorok segítik a fiatal vállalkozókat a GEN Z Fest-en

A Portfolio Csoport idén tavasszal is megrendezi a GEN Z Fest-et: május 9-én az Akváriumban a fókusz újra a mesterséges intelligencián, a pénzügyeken, a környezetvédelmen és a jövő kihívásain lesz. A fesztivál Delfinek között című programjában három mentor várja a fiatal felnőttek vállalkozásait és ötleteit, hogy egy 15 perces pitchet követően tanácsokkal és megoldási javaslatokkal támogassák őket. A jelentkezés holnap zárul!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×