eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Debrecen, 2020. június 25. Az ország keleti részén a Medárd napi esőzések óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben, mert az ozmózis hatására, főként a megy és cseresznye termés egy része megsemmisült. A megrepedt gyümölcsök rövid idő alatt rothadásnak indulnak.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Rossz hírek érkeztek két népszerű gyümölcsről

Ötödével csökkent az Európai Unió cseresznye- és meggytermelése, ami főként a kedvezőtlen időjárás következménye.

Az Európai Unióban az összevont cseresznye- és meggytermelésben Magyarország az ötödik legnagyobb termelőnek számít Lengyelország, Spanyolország, Olaszország és Görögország után – írja piaci összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amit a VG szemlézett.

Az előrejelzések szerint a következő, vagyis a 2023–2024-es gazdasági év termelése 21 százalékkal, 657 ezer tonnára csökken, aminek a főbb termelő országokban, Lengyelországban és Olaszországban várható visszaesés az oka. Az EU legtöbb termesztőrégiójában a termelés mérséklődését a tavaszi szezonban:

  • a virágzást és a gyümölcskötődést befolyásoló kedvezőtlen időjárási körülmények,
  • a fagy és
  • a heves esőzések okozták.

Lengyelország termése a becslések alapján a tavalyinál 20 százalékkal alacsonyabb, 208 ezer tonna lesz, a termőterület pedig változatlanul 35 ezer hektár maradt. Spanyolország eközben folyamatosan növeli a beültetett területet, mintegy 29 400 hektárra. Hivatalos becslések szerint a spanyol termés 109 ezer tonnát tesz ki, ami 7 százalékkal kevesebb, mint az előző szezonban. A visszaesést a 2023 májusában és júniusában bekövetkezett heves esőzések következtében keletkezett károk okozták. Ezeknél is nagyobb a terméscsökkenés Olaszországban, ahol a virágzástól az érésig tartó tartós esőzések sok helyütt gyümölcsrepedéseket okoztak.

Magyarországon a két gyümölcs közül a meggy a domináns, aminek a termőterülete 15 055 hektár, míg a cseresznyénél 2583 hektárt tartanak nyilván. A becslések szerint az idei cseresznyetermés mennyisége 1128 tonna, míg a meggyé 85,988 ezer tonna körül alakult.

Az unióban Spanyolország és Görögország számít nagy szállítónak, összességében pedig az Európai Unió meggyből és cseresznyéből nettó importőr. Az uniós import közel 70 százaléka Törökországból érkezik. Az EU-ban termelt cseresznye és meggy nagy része a közösségen belül talál piacra, az export unión kívüli célországai az Egyesült Királyság, Svájc, Fehéroroszország és Ukrajna. A mostani gazdasági évben az Európai Unió cseresznye- és meggyexportja kismértékben csökkent, 16,4 ezer tonnát tett ki, 61 millió dollár értékben – olvasható egyebek mellett.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 6. 02:00
×
×
×
×