eur:
389.8
usd:
363.73
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
banánok
Nyitókép: Pixabay

Ha így fogyasztja a banánt, az egyáltalán nem jó

Figyeljen, aki gyümölcsturmixot, kását vagy smoothie-t szokott fogyasztani!

A Kaliforniai Egyetem egyik friss kutatása szerint nem biztos, hogy jól teszi, aki gyümölcsturmixát vagy smoothie-ját (a különbség az, hogy utóbbiban csak gyümölcsök vannak, előbbiben lehet tej vagy tejhelyettesítő), esetleg kásáját banánnal turbózza fel. Az ugyan energiát ad, ám befolyásolhatja, hogy elegendő tápanyagellátást kap-e a szervezet az italból - írja a hvg.hu.

A Royal Society of Chemistry Food and Function folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a kutatók különféle smoothie-kkal tesztelték, hogy a sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható enzim, a polifenol-oxidáz hogyan befolyásolja a szervezetben felszívódó flavanolok szintjét.

A flavanolok olyan bioaktív vegyületek, amelyek jót tesznek a szívnek és a kognitív egészségnek (a hiányuk időkori memóriavesztést okoz). Megtalálhatók az almában, a körtében, az áfonyában, a szederben, a szőlőben, azaz azokban a gyümölcsökben, amelyeket gyakran használnak a smoothie-khoz.

A vizsgálat résztvevőknek banánnal és bogyós gyümölcsökkel, illetve csak bogyós gyümölcsökkel készült smoothie-kat kellett fogyasztaniuk, illetve a kontrollcsoportnak flavanol kapszulát A kutatók ezután vér- és vizeletmintákat vettek, hogy megmérjék a flavanolszintet. Nagy meglepetésükre a flavonolszint csökkent a banán hozzáadásával, ráadásul hatalmas mértékben: 84 százalék a kapszulát fogyasztókéval összevetve.

A szakemberek flavanolban gazdag gyümölcsök, például bogyók, ananász és narancs kombinálását javasolták.

A fentik persze nem jelentik azt, hogy a banán ne lenne jó gyümölcs önmagában vagy más gyümölcsökkel együtt fogyasztva, viszont jelentősen befolyásolhatja a flavanol felszívódását.

Ráadásul a kutatást egyelőre viszonylag kevés emberrel - és csak férfiakkal - vizsgálták, márpedig nagyobb minta esetén, illetve nemek szerint is valamelyest eltérőek lehetnek az eredmények.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×