A Kaliforniai Egyetem egyik friss kutatása szerint nem biztos, hogy jól teszi, aki gyümölcsturmixát vagy smoothie-ját (a különbség az, hogy utóbbiban csak gyümölcsök vannak, előbbiben lehet tej vagy tejhelyettesítő), esetleg kásáját banánnal turbózza fel. Az ugyan energiát ad, ám befolyásolhatja, hogy elegendő tápanyagellátást kap-e a szervezet az italból - írja a hvg.hu.
A Royal Society of Chemistry Food and Function folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy a kutatók különféle smoothie-kkal tesztelték, hogy a sok gyümölcsben és zöldségben megtalálható enzim, a polifenol-oxidáz hogyan befolyásolja a szervezetben felszívódó flavanolok szintjét.
A flavanolok olyan bioaktív vegyületek, amelyek jót tesznek a szívnek és a kognitív egészségnek (a hiányuk időkori memóriavesztést okoz). Megtalálhatók az almában, a körtében, az áfonyában, a szederben, a szőlőben, azaz azokban a gyümölcsökben, amelyeket gyakran használnak a smoothie-khoz.
A vizsgálat résztvevőknek banánnal és bogyós gyümölcsökkel, illetve csak bogyós gyümölcsökkel készült smoothie-kat kellett fogyasztaniuk, illetve a kontrollcsoportnak flavanol kapszulát A kutatók ezután vér- és vizeletmintákat vettek, hogy megmérjék a flavanolszintet. Nagy meglepetésükre a flavonolszint csökkent a banán hozzáadásával, ráadásul hatalmas mértékben: 84 százalék a kapszulát fogyasztókéval összevetve.
A szakemberek flavanolban gazdag gyümölcsök, például bogyók, ananász és narancs kombinálását javasolták.
A fentik persze nem jelentik azt, hogy a banán ne lenne jó gyümölcs önmagában vagy más gyümölcsökkel együtt fogyasztva, viszont jelentősen befolyásolhatja a flavanol felszívódását.
Ráadásul a kutatást egyelőre viszonylag kevés emberrel - és csak férfiakkal - vizsgálták, márpedig nagyobb minta esetén, illetve nemek szerint is valamelyest eltérőek lehetnek az eredmények.