eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Rekordszintű az európai föld alatti gáztárolók töltöttsége – a nap hírei

Lengyelországban a szavazatok összeszámlálása során tovább csökkent a kormánypárt előnye. Az ellenzéki erők összefogva többséget adnának a varsói parlamentben. Az Egy övezet, egy út több kiemelt kétoldalú projektjeiről írt alá kormányközi megállapodást Pekingben Orbán Viktor miniszterelnök. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Lengyelországban a kormánypárt nyert, de az ellenzéknek lehet meg a kormányalakításhoz szükséges többsége. A szavazatok 90 százalékának összeszámlálása után a Jog és Igazságosság a szavazatok 36,6 százalékát kapta, a legfőbb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció 29,5 százalékon áll. A két párt szövetségéből álló Harmadik Út 14,5 százalékot kapott, míg a baloldali pártok alkotta Új Baloldal 8,4 százalékos eredményt ért el.

15 magyar állampolgár van a Gázai övezetben – erősítette meg az ATV értesülését a külügyi szóvivő. Paczolay Máté közölte: valamennyiükkel napi kapcsolatban vannak, a térségbeli magyar nagykövetségek pedig folyamatosan vizsgálják az evakuációs lehetőségeket,

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre az Európai Tanács elnöke. A megbeszélésen az unió közös álláspontot tervez kialakítani az Izraelben kialakult helyzettel kapcsolatban.

A Hamász által fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel az ENSZ főtitkára. António Guterres Izraeltől pedig azt követelte, hogy biztosítson akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyekhez a polgári lakosság számára.

Öt közel-keleti vezetővel tárgyal telefonon ma az orosz elnök az izraeli válság miatt. Vlagyimir Putyin a szíriai és az iráni elnököt, az egyiptomi államfőt, Mahmúd Abbász palesztin vezetőt és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt hívta fel.

Izrael cáfolja a rafahi határátkelő megnyitásáról szóló híreket. A miniszterelnöki hivatal ezt a CNN-el közölte. Jelenleg sem tűzszünet, sem humanitárius segítségnyújtás nincs a Gázai övezetben. A Hamász szintén közleményt adott ki arról, hogy nem kapott megerősítést Egyiptomtól a rafahi határátkelő megnyitásáról.

Az amerikai elnök szerint országa egyszerre két háborúban is képes támogatást nyújtani. Joe Biden a CBS országos televízió műsorában az Egyesült Államok kötelességének nevezte, hogy ellássa Izraelt és Ukrajnát is.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés több kiemelt kétoldalú projektjeiről írt alá kormányközi megállapodást Pekingben a miniszterelnök. Ezek között oktatási, ipari és befektetési programok, gazdaság- és technológiafejlesztési együttműködések, valamint digitális gazdasági és klímavédelmi fejlesztések szerepelnek. A magyar kormányfő holnap és szerdán részt vesz majd a fórum 3. csúcstalálkozóján.

Magyarország célja, hogy részese legyen a világgazdaság technológiai fejlődésének, amihez el kell mélyíteni az együttműködést Kínával – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter Pekingben. Nagy Márton 4 megállapodást írt alá, amelyek a digitális gazdaság, az új energiahordozók és szén-dioxidmentesítés, az 5G és a 6G, a gyógyszeripari és orvosi berendezések gyártása, a kisvállalkozások, a zöld gazdaság, illetve a mesterséges intelligencia területén erősítik az együttműködést.

Az ukrajnai háborúról és annak lezárásáról is tárgyalt a külgazdasági és külügyminiszter a kínai kollégájával Pekingben. Szijjártó Péter üdvözölte, hogy Kína aktívan fellép a béketeremtésért. Arról is beszélt, hogy Kína nélkül nem lenne garantálható az európai gazdaság versenyképessége, a kötelékek elvágásának következményei pedig tragikusak lennének.

Oroszországba hurcolt ukrán gyermekeket juttat vissza a hazájukba Katar. A nemzetközi együttműködésért felelős katari miniszter közölte, hogy országa több hónapi titkos tárgyalások után kialakított egy rendszert a gyerekek visszajuttatására hazájukba, katari diplomaták a héten 3 gyermeket kísérnek át az észt, a lett vagy a fehérorosz határon, illetve Katarból repülőgépen Ukrajnába.

Oroszország korlátozza a japán halászati termékek importját a fukusimai atomerőmű hűtővizének óceánba eresztése miatt – közölték az orosz hatóságok. Az intézkedés mindaddig hatályban marad, míg igazolni tudják, hogy a halászati termékek importja megfelel az orosz, illetve az Eurázsiai Gazdasági Unió élelmiszerbiztonsági szabványainak.

Az unió soros elnökeként Magyarország fel fogja gyorsítani a Nyugat-Balkán csatlakozási folyamatát – jelentette ki a magyar köztársasági elnök Tiranában, az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozója előtt. Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarországnak és az EU-nak is szüksége van a régióra és a stabilitásra a térségben.

Szlovákiában aláírták a koalíciós szerződést az új kormánypártok elnökei. Robert Fico, a választásokon győztes párt, az Irány elnöke a szerződés aláírását követően bejelentette: sikerült megegyezni a szaktárcák elosztásában is.

Rekordszintű az európai föld alatti gáztárolók töltöttsége. Az európai gáztárolók szövetségének adatai szerint a töltöttség már 98 százalékhoz közelít, ami magasabb az elmúlt öt év átlagához képest, mennyiségben pedig csaknem 108 milliárd köbmétert jelent.

A vízellátás válságára figyelmeztetett az élelmezési világnap alkalmából a Természetvédelmi Világalap. Felhívták a figyelmet arr, hogy 1970 óta a világ elvesztette a vizes élőhelyeinek egyharmadát, miközben a vadon élő édesvízi állatok populációja átlagosan 83 százalékkal csökkent.

Megkezdődött a mezőgazdasági közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése, a részfizetésekkel együtt összesen 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdálkodók az év végéig – jelentette be az agrárminiszter.

Az LMP sürgeti az emberhez méltó lakhatás jogának alaptörvénybe emelését és országos bérlakásprogram elindítását sürgeti a lakhatási válság kezelése érdekében.

A fővárosban az összes fogyasztónál bekapcsolta a távfűtést október közepére a Főtáv. A társaság a karbantartási munkákra idén több mint egymilliárd forintot fordított.

Nemzetközi filmfesztiválokon díjaztak magyar alkotásokat – ismertette a Nemzeti Filmintézet. Moldovai Katalin Elfogy a levegő, Madarász Isti Átjáróház című alkotása, és egy cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült bábanimáció is a díjazottak között volt a hétvégén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×