eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Aláírták a koalíciós szerződést Pozsonyban

Hétfő délután aláírták a koalíciós szerződést a három új szlovák kormánypárt – a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt – elnökei Pozsonyban. Robert Fico jövendőbeli miniszterelnök a lakosság életszínvonalának emelését jelölte meg a kormány egyik fő prioritásként, valamint azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie.

Robert Fico, a szeptember 30-i parlamenti választásokon győztes párt, a Smer elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően ismertette a minisztériumok elosztását a kormánypártok között, neveket azonban egyelőre nem közölt. A jelöltek nevét először Zuzana Čaputová államfővel ismerteti, miután összeült a Smer, a Hlas és az SNS elnöksége. Azt azonban hozzátette, hogy terveik szerint már a jövő héten az új összetételű parlament is összeül.

Az új szlovák kormányban a kormányfőt a Smer jelöli, és Robert Fico pártja fogja irányítani az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, a külügyi, a védelmi és a földművelésügyi tárcát. A Hlas kapja a belügyminisztériumot, a gazdasági minisztériumot, az egészségügyi tárcát, a beruházási és régiófejlesztési minisztériumot, a munkaügyi tárcát és az oktatásügyet. Szintén a párt jelöli az uniós helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettest.

A Szlovák Nemzeti Párt jelöli a környezetvédelmi minisztert és a kulturális minisztert, továbbá a 2024. január 1-jéével létrejövő idegenforgalmi és sportminisztériumot fogja irányítani.

Mindhárom kormánypártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese is.

Robert Fico a kormányfői poszt várományosaként a leendő kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg: elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába erőteljesen a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: Szlovákia külpolitikai irányultsága változatlan marad, de megerősítésre kerül a függetlenség, a jövőben „szlovák külpolitika lesz.” Az Európai Unióval kapcsolatban hozzátette: megbízható partnerek kívánnak lenni, de ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy bátran nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra.

Peter Pellegrini, a Hlas elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően azt ígérte, olyan jelöltek kerülnek az általuk igazgatott tárcák élére, akik alkalmasak lesznek feladataik elvégzésére, és kézzel fogható eredményeket tudnak felmutatni az embereknek. „Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem lesz sétagalopp a kormányzás” – fűzte hozzá Pellegrini. Hangsúlyozta, az országnak arra van szüksége, hogy minél gyorsabban megalakuljon az új, működő, stabil és felkészült kormány.

A Szlovák Nemzeti Párt a kormányprogram összeállítása során is ügyelni fog arra, hogy ne okozzon csalódást a nemzeti érzelmű választóknak. Andrej Danko pártelnök a helyzet stabilizálásáról és a kulturált politizálás fontosságáról is beszélt, és mindenkit biztosított, hogy a kormány azoknak az embereknek az érdekeit is képviselni fogja, akik nem a kormánypártokra szavaztak. Meggyőződése szerint az idegenforgalom jelenti Szlovákia jövőjét.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×