eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Getty Images/ Ernesto r. Ageitos

Újabb nyugat-nílusi lázas betegség itthon - friss megyei adatok

Már a 30-at közelíti a hazai eredetű (nem külföldön elkapott), diagnosztizált vírusfertőzések száma.

Mint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte (.pdf), a legfrissebb adatok szerint a 39. héten egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak a fővárosban, így a héten diagnosztizált esettel a 2023. évben nyilvántartott megbetegedések száma 30-ra nőtt (28 hazai és 2 importált).

Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tizenegy vármegye területén regisztráltak:

  • Budapest (4 fő),
  • Baranya vármegye (1 fő),
  • Bács-Kiskun (2 fő),
  • Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő),
  • Csongrád-Csanád (8 fő),
  • Fejér (4 fő),
  • Hajdú-Bihar (2 fő),
  • Jász-Nagykun-Szolnok (1 fő),
  • Pest (1 fő),
  • Somogy (2 fő),
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő),
  • Tolna (1 fő).

A betegek 63 százaléka férfi, az átlagéletkor 54 év (8-85 év). A betegek 50 százaléka a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 80 százaléka idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentesen átvészeli a fertőzést. Néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Bizonyos esetekben idegrendszeri tünetek léphetnek fel, melyek leggyakrabban idős embereket érinthetnek. A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed.

Az ázsiai tigrisszúnyog képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak

elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog, de más hazai szúnyogfajokban is kimutatták már a vírust.

Az NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

A friss járványügyi adatokból kiderül még, hogy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt a múlt héten nem jelentettek (hetekig jellemző volt a tömeges hasmenéssel, hányással járó fertőzés).

A 38. héten egy importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. A 31 éves Magyarországon tanuló ugandai férfi hazalátogatott, tünetei a visszaérkezését követően kezdődtek, és kórházba került. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×