eur:
393.24
usd:
368.31
bux:
66115.42
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Pixabay

Rettegett szúnyogfaj telepedett meg a magyar határ túloldalán

A Szlovák Tudományos Akadémia kutatói az országban azonosították az ázsiai tigrisszúnyogot, amely veszélyes trópusi betegségeket terjesztő invazív fajnak számít.

Veszélyes trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfaj egyedeit azonosították Szlovákiában a helyi tudományos akadémia (SAV) kutatói – írja az Újszó. A szakemberek által felismert ázsiai tigrisszúnyog – amely többek között a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a chikungunya-láz és a zika-vírus hordozójaként ismert – az egyik leginkább aggasztó invazív szúnyogfajnak számít.

A faj Ázsiából kezdte meg világszerte a terjedést olyan importált árucikkek révén, mint a gumiabroncsok és az úgynevezett „lucky bamboo” cserépben tartható minibambuszok. Szlovákiában először 2012-ben azonosítták Kassa térségében, de akkor még nem sikerült tartósan megtelepednie az országban. Az aktuális észlelés Pozsony Főrév (Ruzinov) városrészében történt, ahol egy áttelelő populációt találtak.

„Mivel Ruzinov városrészben több észlelés volt, feltételezzük, hogy ott már megtelepedett" – nyilatkozta Viktória Cabanová, az akadémia szúnyogokra szakosodott tudományos munkatársa.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése az akadémia tájékoztatása szerint eléggé fájdalmas és kellemetlen.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×