eur:
394.33
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay

Rettegett szúnyogfaj telepedett meg a magyar határ túloldalán

A Szlovák Tudományos Akadémia kutatói az országban azonosították az ázsiai tigrisszúnyogot, amely veszélyes trópusi betegségeket terjesztő invazív fajnak számít.

Veszélyes trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfaj egyedeit azonosították Szlovákiában a helyi tudományos akadémia (SAV) kutatói – írja az Újszó. A szakemberek által felismert ázsiai tigrisszúnyog – amely többek között a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a chikungunya-láz és a zika-vírus hordozójaként ismert – az egyik leginkább aggasztó invazív szúnyogfajnak számít.

A faj Ázsiából kezdte meg világszerte a terjedést olyan importált árucikkek révén, mint a gumiabroncsok és az úgynevezett „lucky bamboo” cserépben tartható minibambuszok. Szlovákiában először 2012-ben azonosítták Kassa térségében, de akkor még nem sikerült tartósan megtelepednie az országban. Az aktuális észlelés Pozsony Főrév (Ruzinov) városrészében történt, ahol egy áttelelő populációt találtak.

„Mivel Ruzinov városrészben több észlelés volt, feltételezzük, hogy ott már megtelepedett" – nyilatkozta Viktória Cabanová, az akadémia szúnyogokra szakosodott tudományos munkatársa.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése az akadémia tájékoztatása szerint eléggé fájdalmas és kellemetlen.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×