eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Orosz Lancet cirkáló lőszer. Forrás:Twitter/Rezakowsky
Nyitókép: Forrás:Twitter/Rezakowsky

Drónvédelmi rendszer telepítésére kötelezhetők magyar cégek

A döntést az ukrajnai háború és az ebből fakadó humanitárius katasztrófa, illetve ezek magyarországi következményeinek elkerülése fontosságával indokolja a kormányrendelet.

Veszélyhelyzet ideje alatt kötelezheti a honvédelmi miniszter Magyarország állami és magántulajdonú cégeit arra, hogy pilóta nélküli járművek vagy drónok, UAV-k elleni védelmi rendszereket telepítsenek – olvasható a keddi Magyar Közlönyben. Az intézkedés a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó szervezetekre is vonatkozik.

A védelmi tervek elkészítésében a kijelölt entitás mellett számos nemzetbiztonsági szervnek, így egyebek mellett a honvédségnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak (KNBSZ) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak és a rendvédelmi szerveknek is részt kell vennie - írta a Portfolio.

Telepítési és üzembe helyezési határidő még nincs, azt a honvédelmi miniszter határozza meg a működtetés feltételeivel egyetemben.

A telepítés költségeit az arra kötelezett intézmény állja, kihágás esetén pedig bírsággal sújthatják az érintett céget.

Az összeállított védelmi terveket a rendelet 30 évre titkosítja.

Az ukrajnai háborúban a drónok és pilóta nélküli repülőgépek fontos szerepet játszanak, segítségükkel számos kritikus fontosságú létesítményt rongálnak mind a kijevi erők, mind pedig az orosz katonák.

Drónok ellen kétféleképpen lehet védekezni: elektronikus módon, összezavarva a drón és az irányító közti kommunikációt, vagy pedig egyszerűen lelövik.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×