eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
T-600-as torpedóvető drón. Forrás: X / Manuel E. Persia
Nyitókép: Forrás: X / Manuel E. Persia

Új fegyver született: a torpedóvető drón - mutatjuk

A világhírű brit haditechnikai cég a BAE Systems Air és kifejezetten drónokat gyártó vállalkozással közösen fejlesztette ki a tengeri hadviselés új fegyverét.

"Ha látott is már drónt, ilyet még biztosan nem" - ezzel szerénytelen kijelentéssel adta hírül a két brit vállalat, hogy új robotjukkal szintet léphet a tengeralattjárók elleni harc. A T-600-as jelű drónt a London közelében működő Malloy Aeronautics Ltd. legnagyobb, kifejezetten teherszállításra tervezett robotgépéből fejlesztették ki.

A T-600-ast teljesen elektromos meghajtású, képes függőlegesen fel- és leszállni, hasznos terhelése pedig eléri a 200 kg-ot. A drón 140 km/órás sebességgel is haladhat, míg a hatótávolsága a hasznos tehertől függően akár 80 km is lehet. Mivel elég méretes szerkezet, ezért a szállításhoz könnyen szétszerelhető.

Egyelőre csak egy prototípust építettek, amit a NATO, REP(MUS) (robotizált, ember nélküli, haditengerészeti rendszerek bemutatója) elnevezésű tengeri hadgyakolatán mutattak be Portugáliában. Ezt évente megtartott seregszemle célja a különböző típusú pilóta nélküli légi, földi és vízi járművek kipróbálása.

Ez a Nyugati világ legnagyobb drón bemutatója, amelyen rendszeresen számos NATO-tagország vesz részt.

A két brit cég drónja egy tengeralattjárók elleni Sting Ray torpedó makettjével demonstrálta képességeit. A BAE Systems Air videóján ez a bemutató látható:

Bár a próbák remekül sikerültek, a gyártók mégis azt közölték, hogy további finomításokra van szükség. Mindenekelőtt a drón hatótávolságát akarják jócskán megnövelni. A program rendkívül ígéretes, hiszen ha használható fegyverré tudnák fejleszteni a T-600-ast, akkor az új szintre emelheti a tengeralattjárók elleni küzdelmet.

Jelenleg az atomrobbanófejes rakétákkal felszerelt búvárhajók számítanak a hadiflották legnagyobb harcértékű hajóinak. Az akár hónapokig is a víz alatt rejtőzködő rakétahordozók képesek megközelíteni bármelyik tengerparti országot és úgy lecsapni, hogy jelenlétüket nem is veszik észre.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×