eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Egy busa a Hold utcai Vásárcsarnok karácsonyi halvásárának megnyitóján 2016. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Inváziós halak tömege ugrált a Tiszában Szegednél - elképesztő videó

Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál vették videóra, ahogy több tucatnyi busa ugrál a magasba a folyóból.

„Busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt” – írta a 365szeged.hu olvasója a videóhoz.

Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még nem nagyon láttak.

Azt már a Pecaverzum teszi hozzá, hogy a busa inváziós hal és az vele a gond, hogy planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása. Ha a busa eleszi előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólalt a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat.

Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor - teszi hozzá a szaklap.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×