eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból – képek

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben résztvevő mentőcsapat, akiket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez.

A földet érést követő sajtótájékoztatón a dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére.

Lőrincz Gábor hangsúlyozta: „a magyar honvédség mindig segít”.

Budapest, 2023. szeptember 15.
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. Elöl Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa és Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. Elöl Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa és Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke. MTI/Mónus Márton

Nyerges Miklós a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, aki személyesen vezette a nagyszabású nemzetközi mentőakciót elmondta, hogy az egyesületük fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. Hangsúlyozta, hogy önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatásban nem részesülnek.

Budapest, 2023. szeptember 15.
A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren. MTI/Mónus Márton

Elmondta azt is, hogy 12 nappal korábban reggelizés közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet: „tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belsővérzésben szenved és azonnal küldjünk orvost a helyszínre”.

Budapest, 2023. szeptember 15.
Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat tagja beszél a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat tagja beszél a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren. MTI/Mónus Márton

Óriási szervező munka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél és elkezdték az ellátását – tette hozzá a mentőszolgálat elnöke.

A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdetek, különböző országokból, végül összesen mintegy kétszázan segítettek – hangzott el.

Budapest, 2023. szeptember 15.
Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat tagja beszél a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat tagja beszél. MTI/Mónus Márton

Zádor Zsófia a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban. A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajbajutott kutató, ezért többféle scenárióval készült. Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott, valószínűleg ez tartotta életben addig, hogy ki tudjon jönni segítséggel a barlangból. Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy dél-törökországi Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentse a bajba került amerikai barlangkutatót.

Budapest, 2023. szeptember 15.
Lőrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka beszél a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosok és barlangi mentők fogadásán a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. Lőrincz Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka. MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15.
A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásuk után a buszban, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt súlyos, életveszélyes állapotba került. 
MTI/Mónus Márton
Budapest, 2023. szeptember 15. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a dél-törökországi 1040 méter mély Morca-barlangból mentették ki Mark Dickey neves amerikai barlangászt, aki gyomorvérzés miatt életveszélyes állapotba került. MTI/Mónus Márton
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×