eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

„Büszkék vagyunk” – Orbán Viktor köszönetet mondott a hős magyar barlangi mentőknek

Huszonkilenc tagú magyar csapat vett részt a dél-törökországi Morca-barlangban rekedt amerikai barlangkutató, Mark Dickey ellátásában és felszínre hozatalában.

Mint az Infostart is beszámolt róla, egy héttel azután, hogy mintegy ezerméteres mélységben gyomorvérzés miatt rosszul lett, sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából.

A hírt kedd reggel Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője is megerősítette az InfoRádiónak. Elmondása szerint az amerikai barlangászt magyar idő szerint nem sokkal éjfél előtt ért felszínre. A szakember úgy tudja, hogy állapota stabil, de kórházba szállították, ahol folytatják a kivizsgálását, illetve a kezelését. „Nagyon reménykedünk, hogy teljesen meg fog gyógyulni és visszatér a barlangászáshoz” – jegyezte meg.

Az amerikai barlangászhoz elsőként egy magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án. Az összesen 29 tagú magyar csoport (a Magyar Barlangi Mentőszolgálat kollégáin kívül más barlangi mentők is vannak benne) tagjai 400-500 méteres mélység között vették át a beteget egy, a horvátokkal közös akcióban, és egészen a barlang 100-150 méteres szintjéig szállították a hordágyat.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Facebook-oldalán köszönetét fejezte ki a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosoknak és barlangi mentőknek.

„Magyarország büszke lehet!”

– írta posztjában a magyar kormányfő.

Mark Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni. Mivel gyomorvérzése miatt súlyos, életveszélyes állapotba került, önerőből nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

„Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni” – mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Az amerikai barlangkutató köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Az amerikai hegymászó kedd reggel már egy kórházból posztolt a Facebook-oldalán, megköszönve mindazok segítségét, akik részt vettek a megmentésében, külön kiemelve a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×