eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Magyar barlangászok küzdenek hősiesen egy amerikai ember életéért Törökországban

Kilenc magyar barlangi mentő ezer méteres mélységben igyekszik megfelelő ellátást biztosítani annak a 40 éves amerikai barlangkutatónak, aki rosszul lett Törökország harmadik legmélyebb barlangjában. Kovács Márton, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese azt mondta az InfoRádióban, hogy a sérült eszméleténél van, de önerőből nem tudja elhagyni a Morca-barlangot, szállítható állapotban sincs.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat múlt hétvégén hivatalos honlapján közölte, hogy ezer méter mélyen rosszul lett egy 40 éves amerikai barlangkutató Törökországban. Az egyik leggyorsabban mobilizálható egészségügyi csapat, ami ilyen extrém mélységbe képes lejutni és dolgozni is, a Magyar Barlangi Mentőszolgálaté, ezért vasárnap délután első hullámban négyfős csapat indult Törökországba.

A nemzetközi tudományos barlangkutató expedíció – több magyar résztvevővel – augusztus végén kezdődött Dél-Törökországban. Az amerikai barlangkutatónál gyomor-bélrendszeri vérzés alakult ki, ami azt eredményezte, hogy

saját erőből nem tudja elhagyni a Taurus-hegységben található Morca-barlangot.

A sérülthöz vezető út a barlang bejáratától csaknem egy egész napnyi túrát jelent és folyamatos mozgást igényel, kötélpályákon és nehéz barlangi terepen, sokszor vizes járatokban kell haladni.

A magyar barlangi mentők második hulláma kedd hajnalban érkezett meg a barlang bejáratához, ők további vérrel és fagyasztott vérplazmával indultak útnak a sérült felé. Jelenleg a mentőakcióban a török vezetés alatt álló nemzetközi kutatócsapat tagjai – két bolgár és kilenc magyar barlangi mentő – vesznek részt. Több nemzetközi mentőcsapat – a magyarokon kívül többek közt horvát, olasz, szlovén és amerikai barlangi mentők – a hivatalos felkérésre vár indulásra készen.

Első szóra indultak a magyar barlangi mentők

Kovács Márton, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a Morca-barlangnak mintegy 2140 méteres bejárata van és Törökország harmadik legmélyebb barlangja, több mint 1200 méter mély.

A magashegyi barlangokra jellemző nehézségekkel és klímával rendelkezik.

Európában létezik egy olyan szervezet, az Európai Barlangi Mentők Szervezete (ECRA), amely az egyes tagországok barlangi mentős alakulatainak a munkáját fogja össze. Kovács Márton tájékoztatása szerint ez a szövetség kért gyors orvosi segítséget az életveszélybe kerülő barlangkutató megmentése érdekében. Olyan csapat jelentkezését várták, amely azonnal el tud indulni Törökországba, extrém mélységben is vállalja a bevetést és rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel érdemben képes beavatkozni egészségügyi kérdésekben.

Az első hullámban útra kelt, négytagú magyar csapatot a Magyar Barlangi Mentőszolgálat intenzív terápiás szakorvosa vezeti. Ők vasárnap indultak el a helyszínre és a megérkezésüket követően azonnal megkezdték a barlang mélyébe való leszállást. Feladatuk az volt, hogy megvizsgálják a beteget, felmérjék az állapotát és

kialakítsanak egy olyan helyet a barlangi körülmények között, ahol minél könnyebben tudják neki biztosítani az intenzív terápiás ellátást.

Kovács Márton elmondta: a barlang mélyén semmi nincsen meg azokból a körülményekből, amelyeket a felszínen a komfortérzetünkhöz elvárnánk. Ami azt jelenti, hogy sötét, hideg van odalent és nem elérhető semmiféle olyan erőforrás, amivel eszközöket, technikai berendezéseket lehet működtetni. A Morca-barlangban jelenleg nagyjából 4 Celsius-fok és 100 százalékos páratartalom lehet. „Mire a barlangkutatók vagy a barlangi mentők leérnek a helyszínre, addigra alaposan átáznak. Ilyen körülmények között kezdték meg a kollégák a sérült ellátását” – tette hozzá.

A magyar barlangi mentők gyógyszeres ellátásban részesítették az amerikai barlangkutatót, aki vértranszfúziót is kapott. Egy a Morca-barlang mélyéből kedd este kijövő román barlangkutató beszámolója alapján annyi ismert jelenleg, hogy a sérült eszméleténél van, a vérkészítmények hatására valamivel jobban érzi magát, de

továbbra sincsen szállítható állapotban és önmaga sem tudja elhagyni a barlangot.

A sérült további kezeléseket kap odalent. Ha minden optimálisan alakul és még jobban érzi már magát, akkor Kovács Márton tájékoztatása szerint rövid időn belül szállítható lesz. Kérdés, mennyi ideig lehet tartózkodni ilyen mélységben? A szakember közölte: aki 1000 méter mélyre megy barlangban, „az nem tud kiugrani egy pár óra alatt a felszínre, hogy kipihenje magát.” Hozzátette: véges erőforrások vannak, előbb-utóbb lemerülnek az akkumulátorok, elfogy a levitt élelmiszer és felhívta a figyelmet arra is, hogy egy idő után kell a frissítés, fel kell váltani azokat a barlangi mentőket, akik lent vannak jelenleg.

Csaknem egy napig tart a lejutás a barlang mélyére

Az erősítés már úton van, egyre több országból érkeznek tapasztalt mentőcsapatok a helyszínre. Szerda este például Olaszországból is jön egy újabb egység orvosokkal, valamint barlangi mentőkkel, vagyis további szakemberek kapcsolódnak be a mentőakcióba, amit jelenleg főként magyar barlangászok végeznek.

Az, hogy mennyi ideig tart lejutni a sérülthöz, nagyban függ attól, mennyi csomagot, felszerelést visz magával az adott csoport. Ha egy civil ember a saját táborfelszerelésével indulna útnak és folyamatos mozgással gyorsan haladna, akkor Kovács Márton szerint

10 és 20 óra közé tehető az az idő, amíg lejutna a Morca-barlang mélyére.

„A kollégáimnak viszont egy fél intenzív osztályt kellett bezsákolva levinniük, vagyis nekik ez jóval tovább tartott” – jegyezte meg.

A feljövetel időtartama az egyéni állóképességtől is függ, akár több napot is igénybe vehet. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese szerint minden törekvés és minden lehetőség megvan rá, hogy a sérültet végül felhozhassák a felszínre, de ez „egy elképesztően nagy munka.”

Volt már hasonló eset

Kovács Márton emlékeztetett, hogy 2014-ben Németországban történt egy hasonló mélységből végrehajtott barlangi mentőakció, úgyhogy bőven van ok a bizakodásra. Akkor a sérültet 11 napon keresztül hozták fölfelé hordágyon és a mentést szervezők adatszolgáltatása alapján nagyjából 700 ember közreműködésével sikerült azt az akciót végrehajtani. A szakember elmondása szerint a Morca-barlang „kicsit könnyebb barlang” a németországihoz viszonyítva.

„A mi becsléseink szerint nagyjából 200 főt kell majd mozgósítani és mi is több napos felszínre juttatási folyamatnak nézünk elébe”

– kalkulált Kovács Márton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×