eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
MERSIN, TURKIYE - SEPTEMBER 12: American explorer Mark Dickey, who was trapped underground in a cave, is rescued in Mersin, Turkiye on September 12, 2023. Nearly 200 personnel from eight countries took part in the operation led by the Turkish state Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) to rescue experienced caver Mark Dickey, 40.Dickey, who reportedly is in good health after treatment for what is believed to be stomach bleeding, is under medical supervision. (Photo by Mustafa Unal Uysal/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Mustafa Unal Uysal/Anadolu Agency via Getty Images

Kimentették az amerikai barlangászt a török barlangból – videó

Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben gyomorvérzés miatt rosszul lett, sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából – erősítette meg Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője az InfoRádiónak. A különösen nehéz akcióban nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is.

„Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla” – közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

A hírt kedd reggel Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője is megerősítette az InfoRádiónak. Elmondása szerint az amerikai barlangászt magyar idő szerint nem sokkal éjfél előtt ért felszínre. A szakember úgy tudja, hogy állapota stabil, de kórházba szállították, ahol folytatják a kivizsgálását, illetve a kezelését. „Nagyon reménykedünk, hogy teljesen meg fog gyógyulni és visszatér a barlangászáshoz” – jegyezte meg.

(A Horváth Richárddal készült teljes beszélgetés alább hallgatható meg.)

A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni.

Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

„Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni” – mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek. Az amerikai hegymászó kedd reggel már egy kórházból posztolt a Facebook-oldalán, megköszönve mindazok segítségét, akik részt vettek a megmentésében, külön kiemelve a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjait.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét. A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt.

„Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve”

– mesélte az újságíróknak.

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni.

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt.

A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott.

Az Európai Barlangi Mentők Szövetségének közleménye szerint több, a helyszínen tartózkodó barlangi mentő még a barlangban maradt, hogy eltávolítsa a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket.

A szervezet köszönetet mondott a több országból érkező barlangi mentőknek, akik részt vettek a sikeres akcióban.

„Hihetetlen örömmel tölt el minket, és nagyon megkönnyebbültünk” – írták a sikeres mentés után Mark Dickey szülei közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×