eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Marton_Kovacs

Török barlangbaleset: már a magyarok hozzák a sérültet - beszámoló, képek, barlangtérkép

Egy súlyosan megbetegedett amerikai barlangászt hoznak fel egy több mint 1000 méter mély barlangból. Az expedíciónak 29 magyar tagja van, akik elsőként kezdték meg a rendkívül kockázatos mentőakciót - ennek állásáról kérdeztük a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetőjét.

Mark Dickey 40 éves, neves amerikai barlangkutató szeptember 2-án gyomorvérzés miatt lett rosszul a dél-törökországi Torosz-hegység Morca nevű barlangjában 1040 méter mélyen, ahol 4 török, 4 román, 3 amerikai és 1 magyar barlangász volt vele. Egy nemzetközi expedíció szombaton kezdte meg a kimentését. A török, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel barlangászokból álló csapatban sok magyar is van – mondta az InfoRádiónak Horváth Richárd, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetője.

"29 fő barlangi mentő ment ki erre az akcióra. Közülük nem mindenki dolgozik a barlangban, bár mindenki képes rá, hanem van, aki a felszíni irányításban vesz részt. Magyarországon a Magyar Barlangi Mentőszolgálaton kívül van még másik önálló egyesület, akinek barlangi mentés a szakterülete, közülük is vannak ebben a 29 fős csapatban" – derült ki a szakember szavaiból.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes
Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes

1000 méteres mélységben akkor is rendkívül nehéz körülmények uralkodnak, ha senkit sem kell kimenteni – tette hozzá Horváth Richárd. Négy fok és sötét van lent, csak a magukkal vitt lámpák fényét használhatják. Nagyon magas a páratartalom, sár és víz van – nem egyszerű világ. Menteni pedig még nehezebb ilyan feltételek mellett.

Az amerikai barlangász állapotát sikerült stabilizálni és kiépítettek egy telefonvonalat. Most

hordágyon viszik a felszín felé a beteget, de ez is napokig fog tartani,

mert időnként meg kell állniuk. Foglalkoznia kell az orvosnak a sérült állapotával, problémák adódhatnak technikai kérdésekből, illetve a szállításban részt vevő csoportokat le kell cserélni, az is időbe telik.

Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat
Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

"Az előző szakasz több függőleges elemet tartalmazott, gyorsabban tudtak magasságot nyerni. Most egy olyan részben vannak, ahol többet kell távolságban megtenni, és valószínűleg egy kicsit lassabb lesz ez a szakasz, később fogja a kétszáz méteres szintet a hordágy elérni, mint ahogy terveztek" – ismertette a helyzetet Horváth Richárd.

Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes
Magyar Barlangi Mentőszolgálat/Berentés Ágnes

A szervezet legfrissebb, hétfő reggel 8.30-kor kikerült Facebook-bejegyzése szerint a hordágy már elérte a felszín alatti 300 méteres magasságot. Fél nappal korábban még -500 méteren voltak, onnan a magyar és a horvát csapattagok vették át a beteg szállítását, ők -120 méterig mennek.

Mindez térképen (a magasságok érzékeltetéséhez a bal alsó sarokban a 93 méter magas New York-i Szabadság szobor képe):

A 29 fős magyar egység a 40 fős hivatásos olasz team után a második legnagyobb számú barlangi mentőcsapat a többnemzetiségű akcióban.

Hasonló nagyságú barlangi mentőakció néhány évvel ezelőtt Németországban volt, akkor 11 napig tartott a sérült felszínre hozatala.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×