eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Nincs elég pénz, iskolákat érintő fontos programot kellett megrövidíteni

A 2023/2024-es tanév kezdetével visszatért az iskolatej program, de költségvetési okokból kevesebb napon kaphatnak tejtermékeket a gyerekek.

Az iskolatej program Magyarország EU-s csatlakozásakor, 2004-ben indult. A kezdeményezés bevezetésekor még csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is. A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését is.

A program újraindult Magyarországon, de már csak hetente három nap kapnak tejtermékeket az iskolás gyerekek, míg korábban négy vagy öt napon is volt erre lehetőség – írja az agrarszektor.hu.

Ezekre a tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amit a hazai költségvetésből egészítenek ki.

A koronavírus-járvány előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program. Amikor a pandémia idején bezárták az iskolákat, a programot is felfüggesztették, a nemrég kezdődött tanévben azonban ismét biztosított a lehetőség.

A célra fordítható pénz szűkössége azonban komoly korlátot jelent. A programra kapott uniós forrás összege fix, az állami támogatás pedig a szakemberek szerint nem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta a portált, hogy a program keretében

egy átlagos évben összesen 3-4 millió liter tej, 4-5 millió liter ízesített tej, 1,5-2 millió kilogramm joghurt és 250-300 tonna ömlesztett sajt fogyott.

A két deciliter tejre vetített támogatás zsírtartalomtól függően 50-90 forint, ízesített tejnél 40-80, míg például a joghurtnál 110-120 forintot tesz ki.

„Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább” – közölte Harcz Zoltán.

Nehezíti a programot az is, hogy a 75 millió forint feletti szállításokra közbeszerzést kell kiírni, ezért a feldolgozók egy része ügyel arra, hogy ez alatt a szint alatt maradjon.

A portál kiemeli, hogy az iskolatej ügye nemcsak edukációs, hanem szociális célokat is szolgál. Számtalan gyerek esetében, különösen a szegényebb régiókban ugyanis az iskolatej az egyetlen tartalmas és egészséges táplálék, amihez hozzájuthatnak.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×