eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Pénteken ismét nő a gázolaj ára - a nap hírei

Érdemi eredmény nélkül zárult a kormány és az érdekképviseletek egyeztetése az évközi minimálbér-emelés mértékéről. Lassul az árhullám levonulása a Dunán. Pénteken ismét nő a gázolaj ára.

Érdemi eredmény nélkül zárult a kormány és az érdekképviseletek egyeztetése az évközi minimálbér-emelés mértékéről. Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint sem az infláció várható alakulásáról, sem a GDP helyzetéről nem kaptak érdemi tájékoztatást az ülésen a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók képviselői. Azt is kifogásolta, hogy a találkozón a munkavédelmi törvény tervezett módosításáról és a szakszervezetek számára hátrányos tagdíjlevonási változásokról sem lehetett megtudni részleteket.

Lassul az árhullám levonulása a Dunán a szigetközi mellékágrendszernek köszönhetően. Sem az alsóbb szakaszokon, sem Budapesten nem kell árvízvédelmi készültségre számítani. Budapestnél előreláthatóan péntek reggel, az alsó rakpart szintje alatt bő két méterrel lesz a tetőzés.

2026 végére autópálya kapcsolja össze Nyíregyházát és Szatmárnémetit a kormány tervei szerint - mondta az építési és közlekedési miniszter. Lázár János az épülő M49-es gyorsforgalmi út sajtótájékoztatóján elmondta, az M3-as autópálya és a magyar-román határ között két szakaszban épülő sztráda első, huszonnyolc kilométer hosszú szakaszának építéséhez kezdhetett hozzá a Duna Aszfalt mintegy 175 milliárd forintos beruházással. Hozzátette: ennek folytatásaként a magyar-román határig megépül a másik, 17,5 kilométeres autópálya-szakasz is.

Elkészült a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúti infrastruktúra-fejlesztések első üteme - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a debreceni gyárépítések közlekedési infrastruktúra-fejlesztéseket indukálnak, jelentős út- és vasútépítésekkel járnak. Így Debrecen környékén két szakaszban 130 milliárd forintból újul meg a füzesabonyi és a balmazújvárosi vonal, korszerűsítik az állomásokat, újakat is építenek, illetve villamosítják a pályát.

Pénteken ismét nő a gázolaj ára a hazai kutakon. A holtankoljak.hu információi szerint szeptember elsején a gázolaj nagykereskedelmi ára 4 forinttal emelkedik, ami várhatóan a kiskereskedelmi árakban is megjelenik majd és a dízel 655 forintba került majd átlagosan literenként. A benzin ára pénteken nem változik, a 95-ös átlagára 642 forint körül alakul.

Nem lesz hétvégenként gyermek fekvőbeteg-ellátás a békéscsabai kórházban szeptember 1-jétől. Az átszervezések miatt a békéscsabai Réthy Pál Tagkórház gyermekgyógyászati részlegén hétfőtől péntek 16 óráig biztosított a fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása. Ha a gyermekeknek hétvégén is szükségük van kórházi szakellátásra, akkor áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra; a kezelésüket ott folytatják a teljes gyógyulásig. Az intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben.

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra - közölte az Oktatási Hivatal. A közlemény szerint az érettségizők rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgát tehetnek. Idén az őszi érettségi vizsgaidőszak október 13-tól november 24-ig tart. Az érettségi vizsgákkal kapcsolatos további információk elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.

Új projekt indul a szakképzési digitális tananyag fejlesztésére. A kiemelt programot csaknem 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával európai uniós és hazai forrásból finanszírozzák. A projekt célja, hogy munkaerőpiaci szempontból fontos ágazatokban fejlesszenek digitális tananyagot és ezeket a szakképző intézményben oktatóknak és tanulóknak elérhetővé tegyék.

Tízezer gyerek beiskolázását kívánja segíteni mintegy 800 településen a Katolikus Karitász. Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója elmondta: A Legyen öröm az iskolakezdés! nevű programjuk szeptember közepéig tart, és a 1356-os vonal hívásával, valamint online adományozással is lehet még támogatni a rászorulók iskolakezdését.

Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban a Pollack Mihály kiállítás, a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb alkotója születésének 250. évfordulója alkalmából. Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter együttműködést ajánlott fel ahhoz, hogy egy új, 21. századi múzeumi infrastruktúra jöjjön létre és Pollack Mihályhoz méltó módon hozzák helyre a Nemzeti Múzeum épületét, aminek a felújítása csatlakozhat a Palotanegyed fejlesztéséhez. Az évforduló alkalmából a Magyar Posta a múzeum gyűjteményének hat műkincsét ábrázoló bélyegblokkot adott ki.

15 százalékkal csökkent a belföldi úti célú nyári foglalások száma a Szállas.hu adatai szerint tavalyhoz képest - mondta az InfoRádiónak a Szállás.hu szóvivője. Kelemen Lili ismertette: a visszaesés mértéke a 2019-es, pandémia előtti évhez képest 3,7 százalékos volt. A vendégéjszakák száma tavalyhoz viszonyítva 17,7 százalékkal esett vissza. Az átlagos ár 12 ezer forint volt személyenként egy éjszakára, ami 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten. A legnépszerűbb település 2023-ban Siófok volt, amelyet Budapest, Hajdúszoboszló és Eger követett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×