eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Woman with summer clothes walking on street
Nyitókép: F.J. Jimenez/Getty Images

Harmadfokúra emelték és hétfő éjfélig meghosszabbították a hőségriasztást – a nap hírei

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jó esély van arra, hogy összességében még az idei évben az inflációnál nagyobb mértékben növekedjenek a reálbérek. A Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül a Merényi kórház novembertől

Harmadfokúra emelte és hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ arra figyelmeztet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A hőségben megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord. Eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint.

Már 10. hónapja csökkentek a reálbérek júniusban, amikor a bruttó átlagkereset 566 ezer 800 forint volt. Ez 16 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 15,9 százalékkal nőtt, 390.900 forintra, ugyanakkor az infláció 20 százalék fölött volt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jó esély van arra, hogy összességében még az idei évben az inflációnál nagyobb mértékben növekedjenek a reálbérek. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: reményei szerint az infláció csökkentésével párhuzamosan a kamatokat is mérsékelni lehet. Úgy vélte: december helyett akár már októberben egyszámjegyű lehet az infláció. A tanévkezdés kapcsán Gulyás Gergely szerint összességében nincs tanárhiány a gyerekszámhoz viszonyítva, de vannak betöltetlen álláshelyek. Hozzátette: nem lesz akadálya annak, hogy minden tantárgyat a megfelelő színvonalon szeptembertől tanítani tudjanak.

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó uniós tilalom meghosszabbítását várja az Európai Bizottságtól a magyar kormány, amíg a tengeri szállítmányozást helyre nem tudják állítani - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Brüsszel ezt nem teszi meg, akkor szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben újra országos importkorlátozást vezet be Magyarország az Ukrajnából érkező gabonatermékekre.

Ötpontos megállapodást kötött a magyar és az ukrán elnök Kijevben. Novák Katalin Instagram-posztban közölte, hogy közvetlen elnöki kommunikációs csatornát állítanak fel, Magyarország bekapcsolódik az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula egyeztetéseibe, és kiemelten együttműködik Ukrajnával a háború által érintett gyermekek ügyében.

Az ország függetlenségének fontosságát hangoztatta a nemzeti ünnepen az ukrán elnök. Miközben az Ukrajna ellen Oroszország indította háború a 19. hónapjába lépett, Volidimir Zelenszkij köszönetet mondott a katonáknak, családjaiknak, a tantestületeknek, az orvosoknak és az ápolóknak.

A Wagner-vezér repülőgépkatasztrófájának kivizsgálását ígérte, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak az orosz elnök. Vlagyimir Putyin első ízben szólalt meg az ügyben. Az elnök Jevgenyij Prigozsint nehéz sorsú, de tehetséges embernek nevezte. Hangsúlyozta, hogy a Wagner fegyveresei jelentős mértékben hozzájárultak az ukrajnai "neonáci rezsim" elleni küzdelemhez, amit Oroszország nem fog elfelejteni. --- Jevgenyij Prigozsin magángépe tegnap zuhant le, úton Moszkvából Szentpétervárra. Hírek szerint a repülők az orosz légvédelem lőhette le.

Több mint 14 százalékkal csökkent az orosz gáztermelés Július végéig. A kitermelt mennyiség 302 milliárd köbméter volt az érintett időszakban. A cseppfolyósított földgáz termelése a júliussal záródott idei első hét hónapban 4,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál és 18,7 millió tonnát tett ki.

Megszületett az előzetes egyezség a szakszervezetek és a munkáltató között a legnagyobb kapacitású ausztrál LNG-kitermelőnél, így jó eséllyel elhárul a sztrájkveszély. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a gázár az ázsiai és európai piacokon. A szeptemberi határidős TTF gázár átmenetileg 30 euró alá zuhant megawattóránként, két napja még bőven 40 euró felett járt.

Itthon az előzetes adatok szerint júliusban lassult a természetes népességfogyás. A Központi Statisztikai Hivatal közölte: a születések száma 7, a halálozásoké 15, a házasságkötéseké pedig 29 százalékkal csökkent. Júliusban 7744 gyermek született és 9240 ember halt meg. Összesen 5682 pár kötött házasságot a múlt hónapban.

A Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül a Merényi kórház novembertől. Az intézmény közölte: az egyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház júniusban megállapodott arról, hogy a telephely a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül, az érintett ellátási kötelezettséggel együtt. Az integráció miatt több osztály más épületbe költözik.

Elindította gyorsított vizsgálatát a Booking.com ügyében a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH felidézte, hogy a közelmúltban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadást okozott, hogy az online szállásközvetítő platform olyan üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem. Kevesebb mint egy hónap alatt 28 panasz érkezett a versenyhivatalhoz a szállásdíjak visszatartása miatt. A Booking holland üzemeltetőjére a GVH 2020-ban 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×